Han: Pregovore Beograda i Prištine vodi EU, SAD važne kao podrška

Ono što bi trebalo da se postigne u pregovorima Srbije i Kosova neće biti dočekano velikim aplauzima, ni u jednoj od tih zemalja i to iziskuje mnogo hrabrosti, izajvio je za Dojče vele evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Na pitanje da li i dalje veruje da je promena granica i dalje moguće rešenje za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Han je rekao da je on samo govorio da “ne bi trebalo odmah proglasiti zabranu da se razmišlja” ali da “šta god da na kraju dođe kao rešenje, to može biti samo rešenje koje neće ići na račun stabilnosti, mira i bezbednosti u regionu”. “Dakle, ne bi moglo da budu rešenja na račun treće strane”, dodao je Han u u petak objavljenom intervjuu.

On je rekao da je “prerano davati bilo kakve izjave o onome o čemu se razmišlja”.

“Dogovori koji bi trebalo da se zaključe između dve države biće sveobuhvatni, pitanje bezbednosti manjina biće centralni element, jer i danas, a tako će biti i u budućnosti, veoma mnogo Srba živi na celoj kosovskoj teritoriji, a ne samo na određenom delu. Dakle, biće tu mnogo delova slagalice i nadamo se da će to na kraju dati jednu prelepu sliku”, rekao je Han.

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da nema uspešnih pregovora bez SAD, Han je rekao da je “dobro kada je međunarodna zajednica ujedinjena oko toga da Srbija i Kosovo dođu do pravno obavezujućeg sporazuma” i da je zato “važna podrška SAD” ali da je “dovoljno da ;se pregovori odvijaju u trenutnim strukturama, naime pod vođstvom visoke predstavnice EU”. ;

“Trenutno je to Federika Mogerini. I tome ne treba ništa dodavati”, rekao je. Govoreći o očekivanjima od izveštaja o napretku za sve zemlje Zapadnog Balkana koji treba da budu objavljeni 29. maja Han je rekao da “tu i tamo ima napretka” ali i “ako ne nazadovanja, onda stagnacije”.

“Na primer, može se kritički primetiti da su aktuelni razgovori između Srbije i Kosova već mesecima na ledu… Još jednom ću ponoviti da se radi o evropskoj perspektivi obe zemlje, a obavezujući pravni dogovor između njih je ključan za evropsku perspektivu”, rekao je Han.

On je izrazio uverenje da bi “pokretanje ;pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bio najbolji podstrek za Srbe i Kosovare da ponovo sednu za pregovarački sto”. “Ako mi to ne uradimo, onda će dvema stranama nedostajati podstreka da ponovo sednu za sto”, rekao je Han.

Pri tom, kako je dodao, “ono što bi konačno trebalo da postignu neće biti dočekano nekakvim velikim aplauzom ni u jednoj zemlji. To iziskuje mnogo hrabrosti dvoje aktera da sednu za sto i rade na kompromisnom rešenju, koji od obe strane zahteva ustupke kako bi konačno došli do rezultata”.

Izvor: Beta

Comments