• Početna>
  • Vesti>

“Sastanak u Berlinu nije otvorio niti zatvorio ideje o sporazumu”

Kosovski Hašim Tači izjavio je da sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu “nije niti otvorio, niti zatvorio ideje o mogućnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije”.

Tači je rekao da poštuje trud kakav su uložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je naveo da sastanak u Berlinu “nije otvorio, niti zatvorio ideje ili koncepte vezane za mogućnost postizanje konačnog sporazuma između Kosova Srbije”.

“Dijalog sa Beogradom mora biti okončan međusobnim priznanjem i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama,” izjavio je Tači.  

On je ocenio, da je potreban sporazum koji čuva suštinski i multietnički karakter kosovske države i društva i otvara put ka članstvu u NATO i Evropskoj uniji.  

Tači je naglasio važnost jedinstva zapadnih zemalja u vezi Kosova i izrazio razočaranje, jer Vašington nije bio dovoljno uključen u samit u Berlinu.  

“Nadam se da će sastanak predstavnika Kosova i Srbije u Parizu biti dobro pripremljen, da će članice EU biti jedinstvene i ponuditi kreativne ideje o tome kako treba da se pokrenemo,” rekao je Tači.  

On je izjavio da, što se tiče nastavka pregovora o normalizaciji odnosa sa Beogradomm, Kosovo “neće dozvoliti da Srbija postavlja uslove”, i da Priština neće odustati od taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.

Izvor: Fonet

Comments

Pročitaj još