Ambasada SAD: Nema vize za korumpirane

Građani Kosova zaslužuju pravosudni sistem koji drži pojedince odgovornim za njihove korumpirane akcije, saopšteno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

“U tom smislu, američka ambasada preduzima korake kako bi osigurala da pojedinci koji su uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobijaju vize koje bi im omogućile da putuju u Sjedinjene Države radi posla ili turizma” stoji u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

U tekstu se dalje navodi da je praksa konzularnih službenika da preispitaju činjenice svakog zahteva za vizu, uključujući i bilo koje škodljive podatke vezane za podnosioca zahteva, i utvrde kvalifikovanost  za vizu na osnovu američkih zakona.

“Po potrebi, neprekidno razmatramo  navode i dokaze o korupciji i organizovanom kriminalu pri odlukama o vizi kako bi ograničili one koji doprinose ovim problemima od dobijanja viza za putovanje u Sjedinjene Države” navodi se u daljem tekstu..

U saopštenju se na kraju ističe da će Ambasada SAD nastaviti da javno izražava zabrinutost jer se korumpirana lica a posebno ako su to zvaničnici, ne pozivaju na odgovornost za  počinjena dela korupcije i organizovaniog kriminala koji su, kako se u saopštenju naglašava ” jasno prisutni u slučajevima „Pronto”, italijanska viza, bekstvo iz zatvora u Dubravi, “Zemlja”, i “Apeks”, kao i drugim sličnim slučajevima.”

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenje

Comments

Pročitaj još