• Početna>
  • Vesti>

Sinergija: Održana četvrta Konferencija za promociju aktivnog očinstva “Supertata”

Omladinska organizacija “Sinergija” po četvrti put održala je Konferenciju za promociju aktivnog očinstva “Super tata” .

“Ovom konferencijom želimo da stavimo akcenat na aktivno očinstvo i koliko je bitno da se roditelji jednako angažuju oko odgajanja i  vaspitanja dece .Mi smo kroz naše radionice uglavnom radili sa mladićima, ali od skoro smo počeli i sa devojkama. Cilj nam je da se stavi akcenat na značaj mladića u odgoju dece koji treba da shvate svoju proaktivnu ulogu, rekla je za program Radio Kosovske Mitrovice Jovana Stojanović iz Sinergije.

Na konferenciji su učestvovali očevi iz Kosovske Mitrovice Željko Tvrdišić, Aca Mitić,  Marko Rakić i Dr Miljan Janković, pedijatar, kao i majka Svetlana Vukićević

“Danas ne možete biti super tata bez super mame” , rekao je Tvrdišić, otac troje dece.

“To je stub svake porodice, a to je majka. Uspešan suprug ne može biti ukoliko nema uspešnu suprugu, nekog ko ga na pravi način podržava, i nekog ko je u pravom smislu stub porodice. Mislim da su mame te koje su najvažnije u odrastanju dece. Očevi imaju važnu ulogu, ali majke su za nijansu važnije, rekao je.

On je istakao da je najveći problem danas kako dete sačuvati od pametnih uređaja. “To je izazov i veliki problem kom treba da se posvete roditelji i  javnost,  i ukazuju na problem koji je iz godine u godinu sve veći i veći. Ja nemam rešenje na koji način svoju decu da limitiram” rekao je Tvrdišić.

Marko Rakić je istakao da se trudi da bude super tata i da mu u tome pomaže što je njegov otac to bio. “O tome da li smo mi super roditelji ne odlučujemo mi. Put deteta jasno oslikava to da li smo mi bili dovoljno dobri roditelji. Što se tiče stuba porodice kao majke, mislim da to jeste situacija u većini porodica, i smatram da to nije greška, ali je bolje kad je stub cela porodica” rekao je Rakić misleći na bake, deke, ali i vaspitačice koje sa decom, kako je istakao,  borave pola dana.

Dr Miljan Janković, pedijatar, rekao je da ne postoji “super tata” , već postoji samo dobar roditelj, a  harmonija u srpskoj porodici je stub porodice.

“Tata je samo neko ko popuni taj prostor, koji mama ne može” rekao je Janković i naveo da se detetu treba posvetiti svakog dana.

 Ova konferencija podržana je od Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Care Balkans.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još