EUROMELANOM 2019 – Panevropska kampanja za rano otkrivanje raka kože

U okviru ovogodišnje kampanje za borbu protiv raka kože Euromelanom a pod sloganom “Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi”, širom Srbije su organizovani besplatni dermatološki pregledi za građane širom Srbije rekla je profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, nacionalni koordinator kampanje.

Putem interneta je već zakazano 1000 pregleda, i još toliko putem navedenog besplatnog broja. Zbog velikog interesovanja, i ove godine mnogi građani su ostali uskraćeni za pregled , ali se svi građani pozivaju jer to jeste cilj ove kampanje ,da se informišu o pregledu kože i zaštiti od sunca putem stranice www.euromelanoma.org/serbia, i ukoliko se prepoznaju da pripadaju rizičnoj grupi ili da imaju sumnjivu promenu, potrebno je da se jave nadležnom lekaru i traže uput za pregled dermatologa sa dermoskopijom tokom čitave godine. U kampanju je danas uključeno 60 državnih i privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji i 135 dermatologa. Očekuje se da će biti pregledano oko 2.000 pacijenata.  Na osnovu dosadašnjih iskustva u ovakvim kampanjama kod čak 10% pacijenata budu otkrivene promene koje mogu da budu znak pojave raka kože.

Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008. godine u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO). Godišnje se u svetu dijagnostikuje 132000 melanoma i 3 miliona drugih oblika raka kože. Rak kože čini jednu trećinu svih maligniteta. Iako se može lako uočiti jer je koža dostupna pregledu, godine 2016. je 61.680 ljudi na svetu umrlo zbog raka kože, jedna osoba na svakih 9 minuta. U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 novih slučajeva melanoma, 10 puta više drugih oblika raka kože, a od melanoma umre skoro 200 osoba.

Profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, nacionalni koordinator kampanje i dermatolozi Srbije pozivaju građane da se informišu kako da bezbedno borave na suncu, da pregledaju svoju kožu i jave se bez odlaganja lekaru ukoliko primete nešto sumnjivo: “Za dobru zaštitu od sunca potrebno je da usvojimo tri vrlo jednostavne poruke:

1. namerno direktno izlaganje suncu radi dobijanja tamnog tena iz estetskih razloga izaziva rak kože i ubrzava nastanak bora i mrlja na koži; 2. Ukoliko smo obučeni na suncu zaštićeni smo.

3. Preparati za zaštitu od sunca ne mogu da nas zaštite ako smo na suncu u opasnom delu dana i treba da se koriste samo za kratkotrajnu zaštitu kada ne možemo da se sklonimo sa sunca. Navike o zaštiti od sunca treba da postanu svakodnevne kao što je pranje zuba, a ne samo nešto što radimo tokom godišnjeg odmora”.

Profesor dr Željko Mijušković, predsednik Radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu Pravilnika o regulisanju rada solarijuma istakao je da je pravilnik izrađen prema preporukama struke, da je na snazi od 17. februara 2019. godine i da zabranjuje upotrebu solarijuma za mlađe od 18 godina, a da osobe starije od 18 godina mogu solarijum da koriste uz informisani pristanak u kome su navedeni svi rizici korišćenja solairjuma, a pre svega rizik za dobijanje raka kože. Takođe, u solarijumima moraju biti istaknute oznake o štetnosti solarijuma. On je istakao da je sada na organima inspekcije Ministarstva zdravlja da se obezbedi implementacija ovog Pravilnika, a sama činjenica da je Ministarstvo zdravlja donelo ovakav pravilnik imaće, nadamo se, odjek u javnosti i uticati na svest da se solarijumi ne koriste ni u jednom uzrastu.

Besplatni pregledi se danas obavljaju i u Kosovskoj Mitrovici u Studentskoj poliklinici, a preglede koji su unapred bili zakazani putem call centra obavlja tim dermatologa na čelu sa Prof. dr. Milijanom Relić.

Izvor: Radio Kosvska Mitrovica

Comments