• Početna>
  • Vesti>

“Ivkova slava u Prizrenu” premijerno izvedena u Gračanici; večeras repriza u Zvečanu

Predstava „Ikova slava u Prizrenu“ u dramatizaciji i režiji Bojana Stojčetovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), premijerno je izvedena u Domu Kulture Gračanica.

– Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ”Ivkova slava”, i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje nasamog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu. Smestili smo Ivka u Prizren. Srpske goste na slavi, ”presvukli” u preostale Srbe koji i danas žive u Prizrenu. Dodali prve komšije Albance, i dobili smo jedan, sasvim novi komad.

Međutim, postojala je opasnost, da se predstava ne pretvori u politički komad, gde banalizujemo stvari, i upiremo prstom samo na jednu stranu.

Zašto je komad ”Ivkova slava – Prizren 2019”, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini,a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju – poruka je reditelja ove predstave.

U predstavi igraju: Milan Vasić, Dejan Cicmilović, Igor Borojeić, Aleksandar Mihailović, Sanja Krtović, Katarina Jeličćić, Anika Grujić, Ivana Kovačević, Tamara Tomanović i drugi.

Autorski tim predstave: kostimograf Tatjana Radišić, scenograf Goran Stojčetović, koreograf Nebojša Gromilić.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici, predstava „IVKOVA SLAVA U PRIZRENU“ će 11. Maja biti izvedena u Zvečanu, a potom slede premijere u Nišu, 26. Maja Narodno pozorište Niš, i 1. Juna Beograd, scena „Raša Plaović“ Narodno pozorište u Beogradu .

Publika u Gračanici sa oduševljenjem je prihvatila novu predstavu prištinskog pozorišta.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još