Zakon o zabrani igara na sreću stupio na snagu

Zakon o zabrani igara na sreću kojim se „zabranjuju sve igre na sreću“ osim lutrije Kosova, danas je stupio na snagu.

Ovaj zakon usvojen je 28. marta i to po ubrzanoj skupštinskoj proceduri, a od inicijative za usvajanje, do konačnog usvajanja zakona, prošlo je svega pet dana.

Nakon usvajanja prosleđen je kosovskom predsedniku kako bi potpisao ukaz o njegovom proglašenju ili isti vratio Skupštini Kosova na ponovno razmatranje.

Međutim, s obzirom na to da Hašim Tači u odgovarajućem roku nije vratio Zakon na razmatranje, on je 24. marta objavljen u Službenom glasniku i prema važećim propisima na Kosovu, stupio na snagu 15 dana kasnije – danas.

Zakon se sastoji od svega tri člana. Prvim članom se „zabranjuju sve igre na sreću na teritoriji Republike Kosova“, dok se drugim članom stavlja van snage prethodni Zakon o igrama na sreću i propratni podzakonski akti kojima je uređivano sprovođenje tog zakona. Poslednji član je prelazna odredba o stupanju na snagu.

Poreska administracija Kosova je još pre stupanja na snagu Zakona o zabrani igara na sreću započela zatvaranje kazina koji nemaju dozvolu kao ni licencu za rad.

Kako je nedavno Gazeta Express pisala, broj biznisa koji će biti zatvoreni nakon što ovaj zakon stupi na snagu je preko 400 i uključuje 306 kladionica, 133 lokala sa kockarskim aparatima i šest Bingo lokala.

Zakonodavna inicijativa za donošenje Zakona o zabrani igara na sreću pokrenuta je na predlog opozicione LDK nakon što su u martu, u rasponu od nekoliko dana ubijena dva momka u kazinima u Lipljanu i Suvoj Reci.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još