• Početna>
  • Vesti>

Fabrici: Za ulazak Srbije u EU potrebno da se ujedini celo društvo

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je za ulazak Srbije u EU potrebno da se ujedini celo društvo – vlast , opozicija, privreda, narod.

“Za ulazak u EU je potrebno da se ujedini celo društvo. U suprotnom, biće teško. Obični ljudi mogu da budu dezorijentisani ako nemaju širi kontekst. Moja poruka je – jedinstvo svih snaga”, rekao je Fabrici za TV Prva.

Upitan da prokomentariše zapažanja na društvenim mrežama da sknoć na prijemu povodom Dana Evrope, 9. maja, nije bilo predstavnika opozicije, on je rekao da su pozvani svi, i vlast i opozicija iz parlamenta.

“Video sam neke od njih(opozicija), bili su prisutni. Pozivnica je upućena svima. Moja glavna poruka juče bila je da pristupanje EU treba da bude projekat celog društva – vlasti , opozicije, privrede, naroda. Ulazak u EU treba da bude poziv na jedinstvo”, naglasio je Fabrici.

Mir i pomirenje su najvažniji, naglasio je šef Delegacije EU, i podsetio da je u Evropu ranije pokušavano da se menjaju granice i da je bilo konkurencije među državama, što je dovelo do dva svetska rata.

Dodao je da je posle nastanka EU takmičenje evropskih država pretvoreno u saradnju i da se svi problemi rešavaju za stolom a ne u rovovima. “U EU 70 godina nije bilo sukoba. Slobodniji smo i demokratskiji nego ikada, a ideja je da dovedemo i Srbiju i druge zemlje Zapadni Balkan u EU”, naglasio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, kada će to biti, isključivo zavisi od reformi koje Srbija sprovede. “Biti deo EU jeste biti deo velike potrodice gde svi igraju po istim pravilima u smislu ekonomije, demokratije, spoljne politike, zaštite životne sredine”, zaključio je šef Delegacije Eu u Srbiji.

Ukidanje taksi, pa nastavak dijaloga

Fabrici je izjavio da prištinske vlasti moraju da ukinu takse na srpsku robu kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine i kako bi došli do sporazuma koji treba da bude održiv i prihvatljiv za oba naroda.

On je za TV Prva rekao u EU postoji jednoglasnost oko toga da tarife moraju biti ukinute i da nisu od pomoći, da stvaraju ekonomske i političke prepreke.

“Razlog da se ponovo počne dijalog treba da bude važniji i jači od odluke prištinskih vlasti da uvedu takse. (Šefica diplomatije EU) Federika Mogerini rekla je da je, čime se ukinu takse, spremna da pozove Hašima Tačija i Aleksandra Vučića u Brisel, da ih zatvori u jednu sobu da nastave dijalog”, rekao je Fabrici.

On je podsetio da je EU tu da pomogne dijalog, da Unija ne nameću nikakav evropski plan, već da je na dve strane da dođu do dogovora. “Sporazum mora da nastane iz dijaloga dve strane, mora biti održiv i da na njega pristanu građani u Srbiji i na Kosovu”,naglasio je Fabrci.

Podsetio je i da EU ima regionalnu perspektivu, da je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, a da su među vodećim zemljama Srbija i Crna Gora.

Dodao je da je EU dobila ulogu od UN da posreduje i pomaže dijalogu između Beograda i Prištine, a da su SAD važan partner. “Videli ste razne izjave američke administracije, oni podržavaju evropsku perspektivu regiona. Vašington podržava dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Fabrici.

Na konstataciju da se stvara utisak da je EU nemoćna da natera Prištinu da ukine takse, on je rekao da je EU od prvog dana kada su uvedene takse rekla da su one povreda regionalnih propisa o trgovini i da ih treba ukinuti.

“Znam da u Prištini nisu zadovoljni stavom EU, što smo to jasno rekli. Mi i dalje pritiskamo vlasti u Prištini da bi razumeli da te mere ne vode dijalogu”, zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još