• Početna>
  • Vesti>

Vučić na sastanku u Tirani: Beograd i Priština godinama udaljeni od rešenja

Lideri procesa Brdo-Brioni, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastali su se u Tirani.

Obraćajući se liderima samita u Tirani, predsednik Srbije je rekao da su Beograd i Priština u ovom trenutku godinama udaljeni od mogućeg rešenja kosovskog problema.

To je, naglašava, loše po srpski i albanski narod, dva najveća naroda na Balkanu.

Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su rukovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, pred početak regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani, uz komentar da je bilo – hladno.

Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Prištinska TV 7 javila je da je Tači potpuno ignorisao predsedavajućeg Pedsedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić se nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsednikom Iljirom Metom i inicijatorima Procesa, predsednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja.

Susret Vučića i Tačija u Tirani došao je dan nakon što je srpski predsednik poručio da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, dok je kosovski predsednik juče rekao da je po dolasku u albansku prestonicu sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o potpunom ukidanju granice između tzv. Kosova i Albanije.

Predsednik Vučić rekao je sinoć da je reč o sumanutim idejama, nerealnim, ali da će svakako na to ukazati i Tačiju i drugim zvaničnicima, mada su, kako je ukazao, Albanci stalnim ponavljanjem takvih stvari čine utisak da je to nešto normalno.

“Oni govore nemoguće stvari i navikli su na to celu Evropu”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je juče u Tirani razgovarao sa Mogerinijevom o evropskom putu Srbije i nekim stvarima iz domena vladavine prava i po zavrsetku evropskih izbora.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još