• Početna>
  • Vesti>

Samit Procesa Brdo-Brioni u Tirani, Vučić i Tači se rukovali

Predsednik Albanije Iljir Meta otvorio je u Tirani radni deo samita Procesa Brdo Brioni na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

“Zadovoljstvo mi je i privilegija da poželim dobrodošlicu liderima Procesa Brdo-Brioni na Dan Evrope u Tirani”, rekao je Meta otvarajući redovno godišnje zasedanje čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija s idejom da se ubrza približavanje zapadnog Balkana EU.

Pored albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin skupa i dvoje kopredsednika samita, hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, na samitu u Tirani učestvuju predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Hašim Tači, Crne Gore Milo Đukanović, odlazeći predsednik Severne Makedonije Đorge Ivanov i iz BiH predsedavajući i član Predsedništva, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je na Tviteru objavila fotografiju na kojoj se Tači i Vučić pozdravljaju u njenom prisustvu, kao i fotografije sa odvojenih razgovora sa dvojicom predsednika sa kojima se sastala na marginama samita u Tirani, u pokušaju da oživi dijalog Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Očekuje se da će na kraju samita učesnici prihvatiti zajedničku izjavu.

Proces Brdo-Brioni pokrenut je 2013. s ciljem da se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizuju prilike u regionu i ubrza njegovo približavanje EU.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još