• Početna>
  • Vesti>

Memorijalna izložba „Svet moje slike“ Ljubiše Tanaskovića: Matica kvalitetanog likovnog života Prištine

U galeriji Fakulteta umetnosti  Univerziteta u Prištini ssa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu  sinoć je otvorena memorijalana izlozba slika akademskog slikara iz Prištine Ljubomira Ljubiše Tanaskovića (1942-2017) pod nazivom „Svet moje slike“.  Izložbu je organizovala supruga pokojnog slikara  Mirjana Tanasković, uz podršku prijatelja i studenata fakulteta Umetnosti.

Tanasković kaže da je veoma zadovoljna postavkom u ovoj Galeriji, koja je skromnija u odnosu na prvu izložbu, organizovanu u Domu kulture Gračanica.

„Jako sam zadovoljna i baš je van mojih očekivanja dobar izbor slika, s’ obzirom da je galerija manja i nisu mogle sve slike da stanu kao u Gračanici, gde smo takodje imali izložbu“ rekla je Tanasković.

Za nju kao suprugu, ova izložba je od posebnog emotivnog značaja.

 „Ovo je bila moja želja. Ja sam uspela uz pomoć svojih prijatelja da prikupim ove slike koje danas možete videti, jer većina njih nije u mom vlasništvu. Suprug je bio jako skroman, ne znam koliko ljudi danas znaju, ali je on za svog života veliki doprinos dao razvoju kulturnog života ovde na Kosovu i Metohiji,tako što je uspeo za života da na ove prostore dovede mnoge značajne umetnike i organizuje njihove izložbe“ dodaje organizatorka.

Ljubomirov kolega i prijatelj prof. dr Srđan Marković kaže da Tanasković u stvaralačkom smislu nije bio previše prisutan u likovnom životu Kosova i Metohije , ali je jedna od vodećih figura u organizovanju kvalitetnog likovnog života na ovim prostorima. Do te mere se davao poslu u Galeriji, da ga je to u dobroj meri omelo u njegovoj sopstvenoj  stvaralačkoj delatnosti. Ipak, kada se odlučivao na stvaralaštvo, Tanasković se gotovo uvek  čvrsto držao kosovskog motiva.

„Skoro sedam godina je bio upravnik Galerije  savremene umetnosti u Prištini,  gde je organizovao mnoštvo izložbi najznačajnijih srpskih i kosovskometohijskih slikara. Inače, kao slikar, Ljubiša pripada onom redu stvaralaca koji snagu za stvaralaštvo traže u vraćanju biću zavičaja“ kaže Marković.

Izložba slika Ljubiše Tanaskovića biće postavljena do 15. maja.

 Ljubomir Ljubiša Tanasković je rođen 1942. godine u Sredskoj kod Prizrena. Osnovnu školu je završio u Obiliću, a srednju školu za primenjene umetnosti u Peći.

Izvor: Radio Kosobska Mitrovica

Comments

Pročitaj još