• Početna>
  • Vesti>

Svetski dan Crvenog krsta u K. Mitrovici: Bez ljubavi nema humanosti

Pod rečitim sloganom „Ljubav“ danas se u Kosovskoj Mitrovici obeležava Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

U organizaciji  Pokrajinskog Crvenog krsta danas u 11h počela je  ulična akcija, u okviru koje se volonteri Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Srbice i Vučitrna  druže  sa građanima, upoznajući ih bliže sa aktivnostima i delatnošću najstarije i najmasovnije humanitarne organizacije u svetu. To je i prilika da volonteri pokažu  kakvim su sve veštinama ovladali na obukama i koliko su spremni da u svakom trenutku budu na usluzi ugroženom stanovništvu.

Jelena Vakić je volonter Crvenog krsta Kosovska Mitrovica od 2008. godine. Kaže da volonterima mnogo znače ovakve akcije jer je to prilika za mlade volontere da pokažu šta su naučili tokom humanitarnog rada u organizaciji Crvenog krsta.

„Volonteri danas pokazuju građanima osnovne stvari u vezi prve pomoći. Pokazuju im kako mogu da deluju u hitnim situacijam, a ujedno se tako pripremaju za pokrajinsko takmičenje, koje se održava 25. maja u Gračanici“ kaže Vakić.

„To je samo prva aktivnost  u okviru Nedelje Crvenog krsta. Tokom sledeće nedelje imamo obeležavanje 11. maja – nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Dakle u subotu 11. maja od 9 do 14h pozivamo sve dobrovoljne davaoce da dođu i daruju ovu dragocenu tečnost“ rekao je  za Radio Kosovsku Mitrovicu sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice Saša Nikolić.

On najavljuje i tradicionalnu akciju koju CK Kos. Mitrovice organizuje sa Predškolskom ustanovom „Danica Jaramaz“ u okviru koje najmlađi na kreativan način, crtanjem po betonu  i druženjem sa mladim volonterima usvajaju prve pojmove o humanosti i čovekoljublju.

„Datum održavanja ove akcije zavisi pre svega od vremenskih prilika“ kaže Nikolić.

Nikolić napominje da je trenutno u mitrovačkom Crveniom krstu aktivno 45 volontera, a na svetskom nivou taj broj ide do 12 miliona.

„Ove godine sa školom „Branko Radičević“ sa trećim razredom vršićemo obuku za smanjenje rizika od nesreće i ublažavanje posledica nesreća. Prisutni smo među mladim ljudima, tako regrutujemo volontere“ kaže Nikolić i dodaje da je problem što nema dovoljno sredstava za organizovanje više aktivnosti u kojima bi volonterima bila pružena prilika da pokažu svoje znanje i svoje sposobnosti.

Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog poloumeseca  u Kosovskoj Mitrovici finansijski je pomogao Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Obeležavanje 8. maja kao Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca ustanovljeno je u znak sećanja na dan rođenja Anrija Dinana , švajcarskog humanitarca – osnivača Crvenog krsta i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još