Simić: Priština želi destabilizaciju

Slavko Simić, član srpske liste navodi za RTS da je predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa. Ocenjuje da ovakav pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca. Izostanak reakcije Međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

Slavko Simić, član srpske liste navodi za RTS da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

“Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda”, ističe Simić.

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine, potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije”, objašnjava Simić.

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na KiM koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

“Jedino što Priština može u ovom trenutku jeda unutar svojih institucija formoira specijalni sud , specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta”, navodi Simić.

Ističe da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

“Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavna prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince a drugi neka preispitaju svoje dvrište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih”, poručio je Simić. 

Dodaje da bi želeo da se u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.

Izostanak reakcije Međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

“Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz Međunarodne zajednice tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Niko neće i ne želi da bolje odnose između Srba i Albanaca, ne rešavaju se čak ni neke bitne teme”, navodi Simić. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još