• Početna>
  • Vesti>

Na Kosovu samo jedan srpski notar, konkurs za nove otvoren

Jedan od mnogobrojnih problema sa kojim se susreću Srbi na Kosovu je i nedostatak notara. Na severu ne radi ni jedan, a na celom Kosovu postoji samo jedan notar iz redova srpske zajednice. To bi narednih meseci moglo da se promeni jer je kosovsko Ministarstvo pravde raspisalo konkurs za polaganje notarskog kvalifikacionog ispita. 

Na Kosovu radi 70 notara. Na severu Kosova ni jedan. Građani zbog toga ukoliko žele da overe bilo kakav ugovor ili dokument to moraju da učine u nekoj od notarskih kancelarija južno od Ibra. Među kosovskim notarima samo je jedan srpske nacionalnosti – Ljiljana Kenić. Tvrdi da više notara iz redova srpske zajednice znači i veća pravna sigurnost za Srbe. 

„Apsolutno pravnu sigurnost kada je u pitanju njihova imovina, kada je u pitanju nasleđivanje i sve što je vezano za rad notara,“- kaže Kenić i podseća da je 2012. godine samo dvoje Srba konkurisalo za notarsku licencu. 

Kosovsko Ministarstvo pravde raspisalo je konkurs za buduće notare. Prijavljivanje za polaganje kvalifikacionog ispita u toku je i traje još desetak dana. Na Kosovu važi formula – jedan notar na 10.000 stanovnika.

„Sigurno da će se, pogotovo za sever, pratiti ova formula – jedan notar na deset hiljada stanovnika, pogotovo što do sada nije bilo notara koji su radili na ovoj teritoriji već onih koji su bili angažovani da pokriju i ovaj deo teritorije,“- kaže Tea Bljakaj iz kosovskog Ministarstva pravde. 

Nakon završetka kvalifikacionog ispita biće raspisan i konkurs za licenciranje notara. Kandidati sa severa Kosova kažu da je bitno da među notarima ima više Srba. Nadaju se da će imati vremena da spreme kvgalifikacioni ispit. 

 „Evo danas smo saznali da na čitavoj teritoriji Kosova postoji samo jedan notar srpske nacionalnosti tako da je veoma važno da nas bude više, a što se vremena za pripremanje ispita tiče biće poznato 16. juna,“- kaže Milena Mijailović iz Leposavića.  

Zainteresovanih među Srbima za javne beležnike – notare ima, što je pokazala i današnja diskusija koju je u Severnoj Mitrovici organizovao USAD-ov program za jačanje pravosudnog sistema na Kosovu.

Izvor: Radio Kontakt plus


Comments

Pročitaj još