• Početna>
  • Vesti>

EU Info centar povodom Dana Evrope: Radionice, filmovi, muzika…

Dan Evrope i Dan borbe protiv fašizma – 9. maj biće obeležen u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Evropskog informativnog i kulturnog centra koji će odsad u našem gradu postojati pod imenom Evropska kuća. Ovo je sedma godina kako Evropska kuća organizuje program obeležavanja ovog dana.

Program počinje večeras u 18 h projekcijom filma “Sami blood” u režiji Amande Kernel.

Dan kasnije, 8. maja, u mitrovičkom Krim klubu od 22 časa nastupa bend “Artan Lili”. Ulaz je besplatan.

Ovaj beogradski bend postoji od 2013. godine. Grupu čine Bojan Slačala, Romana Slačala, Marko Ajković i Ivan Skopulovič. Postali su poznati po sukcesivnom izdavaštvu svojih singl-spotova. Njihovi singlovi od tada osvajaju prva mesta svih relevantnih top lista u zemlji i regionu. Do sada su izdali dva albuma “Artan Lili” i “New deal”, a nedavno su završili objavljivanje drugog albuma singlom “Na mišiće”.

Slikarska i kreativna radionica za decu održava se 10. maja, od 11 časova, u prostorijama Evropske kuće, a od 18 časova sledi projekcija filma “Stranger in paradise” u režiji Gvida Hendriksa.

Evropska kuća nalazi se na šetalištu u blizini glavnog mitrovičkog mosta, u ulici Kralja Petra I. Organizuju različite događaje, među kojima su debate, svirke, razgovori sa uspešnim pojedincima iz lokalne zajednice, promocija EU projekata i slično.

Podsetimo, 9. maj obeležava se kao Dan Evrope a ujedno i kao Dan pobede nad fašizmom, odnosno nemačko potpisivanje kapitulacije u Drugom svetskom ratu. Dan Evrope nastaje nekoliko godina kasnije – 1950. – i obeležava prvi korak ka formiranju EU kakva je danas. Tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, 9. maja 1950. predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Alternativna

Comments

Pročitaj još