Daka: Spremni smo za izbore na severu

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka rekla je da OEBS neće imati izvršnu ulogu na lokalnim izborima 19. maja. Ona je za RTV Dukađini rekla da su se do sada pripreme za izbore na severu odvijale u skladu sa predviđanjima i da nije bilo problema s obzirom na osetljivu situaciju na severu.

Daka  je izjavila da CIK ima svoje osoblje i u severnim opštinama na Kosovu, i da oni odgovaraju ovoj instituciji.

“Do sada ovi zvaničnici u severnim opštinama nisu rekli da imaju bilo kakav pritisak. Ako jeste, onda moraju prijaviti bezbednosnim organima. Do sada nisam obaveštena o pritisku”, rekla je, ona, prenosi Telegraf.

Daka je rekla da CIK ima memorandum o saradnji sa bezbednosnim organima na Kosovu sa kojima koordiniraju operacije pre i posle izbora.

“Na dan izbora, za bezbednost je na prvom mestu zadužena kosovska policija, zatim EULEX i UNMIK, ali takođe sarađujemo sa OEBS-om”.

Ona je dodala da je saradnja sa OEBS-om samo tehnička.

“Misija OEBS-a nema izvršnu ulogu na izborima još od 2008. godine. Na izborima 2013. i 2017. godine, OEBS je imao savetodavnu ulogu”, rekla je Daka.

Ona je podsetila da CIK u početku nije sertifikovala članove Srpske liste, jer je nedostajala većina od 2/3 glasova svih članova CIK-a.

“Od 11 članova koliko ima CIK, nedostajalo nam je 8 glasova. Treba napomenuti da članovi CIK-a iz Pokreta Samoopredeljenje nisu glasali za potvrđivanje ovih kandidata. Ostali članovi CIK-a su rekli da su ovi kandidati ispunili neophodne kriterijume za sertifikaciju” – kazala je Daka.

Dodala je da nakon žalbe Srpske liste Izbornom panelu za žalbe i predstavke i njihove odluke, CIK nije imao drugog izbora nego da potvrdi ove kandidate.

Izvor RTK2/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još