Od 16. juna 1000 dece sa KiM u poseti Republici Srpskoj

Republiku Srpsku ove godine posetiće 950 učenika i 50 dece sa poteškoćama u razvoju sa Kosova i Metohije u pratnji 80 profesora i nastavnika, potvrdili su ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov.

Trivićeva je najavila da će svečani doček dece sa Kosova i Metohije biti organizovan 16. juna u Andrićgradu u Višegradu, gdje će im biti dodeljeni i prigodni pokloni dobrodošlice, a njihov boravak u Republici Srpskoj planiran je do 23. juna.

Ona je istakla da posete djece sa Kosova i Metohije Republici Srpskoj i obrnuto znače mnogo jer se na taj način i dalje grade mostovi između Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i Republike Srpske.

“Deca sa Kosova i Metohije će neposredno spoznati šta je to značajno u Republici Srpskoj, sklopiće prijateljstva, upoznaće nastavne planove i programe koje jedni i drugi uče, približiće se više Republici Srpskoj”, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka sa Arlovim u Banjaluci.

Arlov je rekao da će 18 lokalnih zajednica iz Republike Srpske i porodice školske dece osmi put biti domaćini deci sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, deca će biti smještena u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Novom Gradu, Derventi, Čelincu, Brodu, Modriči, Šamcu, Doboju,Stanarima, Brčkom, Bijeljini, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Višegradu i Trebinju.

On je rekao da je do sada oko 4.500 dece sa Kosova i Metohije posetilo Republiku Srpsku.

Arlov je pozvao Savet ministara da pomogne ovaj projekat, kao i prethodnih godina da deca sa Kosova i Metohije uđu u BiH pod posebnim uslovima jer ona nemaju nikakva dokumenta.

On je podsjetio da Odbor organizuje i humanitarnu akciju za izgradnju dnevnog centra “Podrži me” u Kosovskoj Mitrovici za više od 130 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju.

Arlov je rekao da ova humanitarena akcija traje do 30. juna, dok je postavljanje kamena temeljca planirano za 26. juni.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još