Đurić: U Prištini nema sagovornika, nema ni rešenja

Srbija ima jasnu poziciju po pitanju Kosova i Metohije, za normalan i civilizovan je dijalog, ali ne dok se ne ukinu takse na robu iz centralne Srbije, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da, međutim, u Prištini nema ni sagovornika, ni želje za racionalnim rešenjem.

Đurić je za “TV Hepi” kazao da je Beograd za normalan, civilizovan razgovor u kojem nema ucena i talaca, kao što sada, posle uvođenja taksi, privremene prištinske vlasti drže 120.000 Srba na KiM.

“Naša reč ima kredibilitet, ima težinu, naš narod stoji iza želje da se pronađe normalno i racionalno rešenje. Sa druge strane nema ni sagovornika, ni želje za racionalnim rešenjem i zato je predsednik Vučić rekao da smo miljama daleko od rešenja i da rešenja neće biti”, kazao je Đurić.

Dodaje da je predsednik upozorio i na činjenicu da je velika šteta što se u Srbiji nismo u većoj meri okupili oko zajedničke ideje da se nađe kompromis.

Kako kaže, predstavnici Albanaca na KiM percipiraju odnos sa Beogradom na veoma neozbiljan način.

“Lideri Albanaca misle da su na nekoj orijentalnoj pijaci i da mogu da vrte šibice ispred autobuske stanice, da tako mogu da obmanjuju velike svetske lidere. To tako ne funkcioniše, ne znam ko ih savetuje da vode tako politiku”, kaže Đurić.

Direktor vladine Kancelarije za KiM navodi da su, osim toga što stalno pričaju o nezavisnosti Kosova, lideri Albanaca “prešli” granice teritorije srpske južne pokrajine, te sada pričaju o teritoriji Preševa, Bujanovca, Medveđe, a sutra bi mogli da “pričaju o celom Balkanskom poluostrvu”.

“To pokazuje da su oni do te mere izgubili svaki kontakt sa realnošću, da su njihovi politički ciljevi do te mere opasni da oni postepeno uspevaju da okreću ljude protiv sebe, čak i one koji su ih pre 10 i 15 godina naročito podržavali”, kaže Đurić i dodaju da se ponašaju kao razmaženo dete.

“Apsolutno nikakve spremnosti za bilo kakvo rešenje koje podrazumeva kompromis im ne pada na pamet da razmatraju. Sa druge strane pokazuju nula kredibiliteta vezano za bilo šta o čemu se dogovaraju”, navodi direktor vladine Kancelarije.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments