• Početna>
  • Vesti>

Svetli petak obeležen i u Kosovskom Pomoravlju, u manastiru Draganac

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Blaženi, Istočni ili Svetli petak. Ovo je pokretan praznik koji se obeležava prvog petka posle Vaskrsa. Svetli petak obeležen je i u Kosovskom Pomoravlju, u manastiru Draganac.

Povodom Svetlog petka, koji je i manastirska slava, Svetu liturgiju služio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Gospodin Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom, uz pojanje monahinja iz manastira Gračanica. 

U Dragancu, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, i ove godine okupio se veliki broj vernika iz svih srpskih sredina u Kosovskom Pomoravlju i iz drugih krajeva Kosova i Metohije. 

Episkop Teodosije osveštao je manastirski izvor. Veruje se da na ovaj dan voda iz izvora ima isceliteljsku moć i da leči  mnoge  bolesti.   

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su članovi Kulturno-umetničkog društva Kriva reka  u Kosovskoj Kamenici.

Po tradiciji, vernici ostaju na obližnjim livadama do kasnih večernjih sati. Svetli ili Istočni petak je dan posvećen proslavljanju Presvete Bogorodice, a uz praznik posvećen svetom Arhangelu Gavrilu, svetkuje se kao hramovna slava Manastira Draganac.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još