• Početna>
  • Vesti>

Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo

Dvadesetak novinara iz redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku je, sa fotografijama ubijenih i nestalih kolega u rukama, skupom kod instalacije MISSING u dvorištu Doma kulture u Gračanici obeležilo Svetski dan slobode medija.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je još jednom podsetio da se problemi medijskih radnika ne rešavaju iz godine u godinu i da je položaj novinara loš, ali da neće biti odustajanja od borbe za prava novinara i dostojanstvo profesije.

“Niko godinama ne čuje da su srpski mediji na ivici egzistencije, finansijski nestabilni, da se veliki broj naših medija i medijskih sadržaja ugasio, da novinari rade za minimalne zarade, u strahu. Niko ne čuje da je 14 naših kolega ubijeno i oteto, a da niko za to nije odgovarao”, naveo je Ničić i dodao: 
“Niko nije procesuiran, petorica se još uvek vode kao nestali. Mi još uvek, skoro svakodnevno, doživljavamo uvrede i napade”.

On je naglasio da svi ostaju nemi kada se krše prava novinara. Kada je pravo na upotrebu jezika u pitanju, kaže da su srpski novinari “potpuno diskriminisani od strane Skuštine Kosova”.

Glavni i odgovorni urednik “RTV Kim” Goran Avramović obratio se prisutnim kolegama, rekavši da je priča o slobodi štampe na Kosovu, priča o “vrhu ledenog brega” kada su kosovski Srbi i njihova sloboda u pitanju.

On je istakao da je dobro govoriti o slobodi svaki put kada za to postoji prilika, “mada najčešće imamo prilike samo da je se sećamo”.

“Ponavlja nam se istorija. U drugoj polovini devedesetih pesnik napisa: `Kao ovce nas zamandališe u posebne torove, sad prave od nas jednoglasne horove`. Novinari i mediji su ogledalo društva i ono što se nama dešava nikako nije odvojeno od ovog društva”, rekao je on, dodajući:

“Mora da ostane trag, a mi smo zaduženi za ostavljanje tog traga. Oni koji rade to što rade, kako rade, otežavajući život nama i ljudima oko nas, moraće nakon svega da žive sa tim tragom”, zaključio je Avramović.

Glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević pročitao je proglas u kome se, između ostalog, zahteva i da:

– Specijalni sud za ratne zličine, kao i tužilaštvo u Prištini, istraže slučajeve svih ubijenih i nestalih novinara i da te slučajeve tretiraju prioritetno.

– Da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napadače na novinare i njihovu imovinu proteklih godina.

– Da institucije poštuju pravo na upotrebu srpskog jezika, što se posebno odnosi na Skupštinu Kosova.

– Da međunarodna zajednica, Priština i Beograd pruže veću finansijsku podršku nezavisnim medijima kao retkim korektivnim i istraživačkim segmentima društva, jer im u suprotnom preti gašenje.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još