• Početna>
  • Vesti>

Meštani Štrpca sprečili nastavak radova na izgradnji MHC

Meštani Štrpca sprečili su rano jutros bager kompanije “Matkos group” iz Prištine da stigne do mesta Obereke, iznad Štrpca, gde je započeta izgradnja mini hidrocentale, saznaje “GračanicaOnlajn”.

Pedesetak građana spontano se okupilo kada je rano jutros ugledalo teretni kamion kompanije „Matkos Group“ kako transportuje bager ka mestu gde se se planira izgradnja mini hidrocentrale.

Kako su za ovaj portal potvrdili građani ove varošice na krajnjem jugu Kosova, Srbi su blokirali put i sprečili bager da stigne do gradilišta. Posle ovoga vozači bagera i kamiona su se povukli.

Srbi iz Štrpca, ali Albanci iz okolnih sela mirno protestuju više meseci, blokirajući radove na izgradnju mini hidrocentalne na ušću planinskih rečica Kaluđerke i Bolovanjke. Lokalno stanovništvo ocenjuje da bi izgradnja mini hidrocentrale ugrozila njihovu egzistenciju jer bi tako ostali bez vode, koja im je, kako kažu, potrebna i zbog navodnjavanja poljoprivrednih parcela i malinjaka.

Poslednji mirni protesti zbog izgrdnje mini hidrocentale održani su u januaru ove godine, posle čega su radovi privremeno obustavljeni. Ovo je, posle kraće pauze, još jedan pokušaj kompanije iz Prištine da nastavi sa građevinskim radovima na izgradnji mini hidrocentrale. Mirne proteste meštana nadgledala je kosovska policija koja, kako saznajemo, nije reagovala.

Izvor: GracanicaOnline

Comments

Pročitaj još