• Početna>
  • Vesti>

Kocijančić: Dijalog Beograda i Prištine ostaje u rukama EU

Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali EU je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, izjavila je za RTS Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini.

“Pozdravljamo svaki angažman na podršci dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU”, izjavila je Maja Kocijančić, odgovarajući na pitanje da li je u dijalogu došlo do promene formata.

Najavila je da će visoka predstavnica nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani osmog i devetog maja.

“Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć”, izjavila je Kocijančićeva.

Portparolka visoke predstavnice EU ocenila je da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dve zemlje članice, Francuske i Nemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Federika Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije postavio istorijski primer, zaključila je Maja Kocijančić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još