Tači: Nema dijaloga bez SAD

Predsednik Kosova, Hašim Tači, izjavio je danas u Belrinu, gde se održava neformalni skup lidera zapadnobalkanske šestorke, da dijaloga sa Beogradom nema bez SAD i ponovio stav o priključenju Preševske doline Kosovu.

„Bez SAD nema dijaloga i pregovora. Kosovo je nezavisna i suverena zemlja“, rekao je Tači za medije uoči berlinskog skupa, prenela je Gazeta Expres.

Expres konstatuje da ovom izjavom Tači praktično vređa domaćine današnjeg skupa, dve evropske sile, Nemačku i Francusku, koje su inicirale sastanak.

Tači i premijer Ramuš Haradinaj su, nakon razgovora sa nekolicinom svojih sunarodnika u Nemačkoj, izjavili da nemaju informacije o bilo kakvom nacrtu sporazuma koji bi bio postignut u Berlinu.

Oni tvrde da će Priština na današnjem samitu biti predstavljena sa jedinstvenim stavovima.

„Ne postoji nacrt ili dokument ili sporazum koji je dogovoren niti smo mi o tome prethodno obavešteni, ali ono što je važno je da Kosovo ima svoje pozicije i verujem da ćemo večeras odgovorno braniti te stavoe“, rekao je Haradinaj.

Upitani da li je iskoordinirao svoje stavove sa Tačijem, koji su do odlaska u Berlin bili veoma različiti, Haradinaj je odgovorio potvrdno.

Izvor: Gazeta ekspres, RTK

Comments