Vučić u Berlinu s Merkelovom i Makronom

Koceljeva, 14. februara 2019.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic (na slici) izrazio je veceras nadu da ce medjunarodna zajednica urazumiti Pristinu, jer jedini problem Srbije vidi u odnosima sa Pristinom. Vucic je, pred Minhensku bezbednosnu konferenciju, na kojoj ce ucestvovati predstavnici privremenih vlasti u Pristini, na pitanje zasto je bolje razgovarati, ukazao da je bolje kada god se razgovara, nego kada se bije. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće sutra, 29. aprila u Berlin, gde će učestvovati na sastanku o Zapadnom Balkanu, koji se održava na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Po dolasku u Berlin, kako “Tanjug” saznaje, predsednik Srbije sastaće se najpre sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, u predstavništvu Evropske komisije u glavnom gradu Nemačke.

Inače, poziv za učešće u velikoj konferenciji o Zapadnom Balkanu dobili su premijeri svih zemalja regiona, kao i posebno predsednik Srbije Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači.

Kako su ranije najavljivali različiti zvaničnici iz EU, sastanak, pored pospešivanja saradnje na Zapadnom Balkanu, ima pre svega za cilj pronalaženje rešenja za izlazak iz ćorsokaka, u kojem se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Neposredno uoči početka konferencije, novinarima će se obratiti nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron,a tek potom je predviđen sastanak o Zapadnom Balkanu.

Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

Drugog dana boravka u Berlinu, u utorak, 30. aprila, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još