• Početna>
  • Vesti>

Vaskršnja liturgija služena u hramu Svetog Nikole u Gnjilanu

Svečana vaskršnja liturgija služena je danas u sabornom hramu Svetog Nikole u Gnjilanu. Osim malobrojnih Srba koji su ostali da žive u gradu, liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika iz okolnih sela u Kosovskom Pomoravlju. 

Vaskršnju liturgiju služio je protojerej Zoran Kovačević, paroh gnjilanski, uz sasluženje đakona Aleksandra Markovića.

Protojerej Kovačević je u svojoj besedi pročitao i poruke patrijarha srpskog Irineja iz Vaskršnje poslanice. “Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, navodi se u poslanici.

Da ne postoje reči: oprosti mi i neka ti je prosto, ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv”, istakao je partijarh.“Oprostimo, dakle, jedni drugima! Pomirimo se jedni s drugima.  Zagrlimo jedni druge i hodimo svetim putem božanske ljubavi”, naveo je patrijarh Irinej.

Posle liturgije, vernici koji su se pridržavali posta, kao i deca, pristupili su pričešću koje se smatra svetom tajnom u kojoj vernici sa hlebom i vinom jedu i piju telo i krv Hristovu za život večni.Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Slavi se tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak. Tokom praznika vernici razmenjuju pozdrave: Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još