• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni konvent: Podržati, a ne napadati rad nezavisnih medija

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izrazili su zabrinutost zbog izjave predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Pekingu u kojoj se navode na “najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku” .

“U svojoj izjavi predsednik Srbije između ostalog tvrdi da su “stranci” stvorili “agenturnu mrežu” medija na Kosovu i Metohiji kako bi se “uništio ugled Srpske liste” i “vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu”.

Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju, navodi se u saopštenju. “Od predsednika Republike Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi”.

Nezavisno udruženje novinara Srbije: Predsednik da se izvini novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je izjavu predsednika Republike navodeći da nije prvi put da novinari i novinarke sa severa Kosova trpe pritiske, kao i da su „u nekoliko navrata bili na udaru direktnih fizičkih, verbalnih i hakerskih napada.

NUNS podseća da je ovakva retorika vrlo opasna, pogotovo na Kosovu gde je situacija već godinama unazad na ivici konflikta i zahteva da predsednik Srbije „u najkraćem mogućem roku povuče ovu izjavu i uputi izvinjenje novinarkama i novinarima sa severa Kosova koji, navode, časno i profesionalno rade svoj posao“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, saopštenja

Comments

Pročitaj još