Haradinaj: Usaglašeni stavovi sa Tačijem

Ramuš Haradinaj je najavio da će “Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije”, mada ne misli da će to pitanje moći da se reši na predstojećem samitu u Berlinu.

“To je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti”, rekao je kosovski premijer za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija “izneti neke stavove, neki doprinos”, ali da ne očekuje da će biti “nekog uspeha”.

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da “nema promena” njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama.

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmene teritorije, kao rešenje pominje novi termin “dvostruki suverenitet”, i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa “starim pričama, razgraničenje, ili razmene teritorije”.

“To su priče iz prošlog veka. U Berlin idemo više s tim kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom”, tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se “priznanje mora dogoditi”.”Za Srbiju i srpski narod što pre priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu”, smatra Haradinaj.

Takse uvedene zbog planova Srbije

Dodaje da su takse uvedene kako bi se odbranili od nekih planova Srbije – da se smanji podrška Kosova na međunarodnom planu i da se povuče priznanje. Dok je situacija kakva jeste, kaže, takse ostaju na snazi.

“Mi smo spremni za novi početak između Kosova i Srbije, znači priznanje, pa uspostavljanje ekonomskih odnosa. Srbija kada prizna nezavisnost Kosova, politički gubi nešto, mislim unutar Srbije, van dobija jer ide brzo ka EU i rešava taj proces za sebe i svoju ekonomiju”, rekao je Haradinaj.

Srbija politički gubi kada prizna Kosovo, ali dobija tržište i dobija ekonomiju, a kad dobije tržište dobije i političku moć, smatra Haradinaj.

“Znači, Srbija u početku gubi, ali kasnije pobeđuje politički, pošto ima svoju ulogu u regionu, ja bih rekao kao ekonomska sila, ali ako nastavi ovako uz nepriznanje Kosova gubimo svi, i mi gubimo u nekim pravcima, ali i Srbija gubi”, dodaje Haradinaj.

Priznanje se, prema njegovim rečima, mora desiti, jer u suprotnom Srbija neće moći napred i njenu ulogu u regionu će preuzeti neko drugi.

Izbori na severu Kosova bez tenzija

Kosovski premijer ne očekuje tenzije oko lokalnih izbora u opštinama na severu .

“Neće biti tenzija, nema ni zašto. Šeta je što nema više kadidatura, nema druge stranke. Ipak, bitno je da oni koji su se kandidovali poštuju prava i zakon i da daju mogućnost gađanima da glasaju, ali ne vidim neke posebne poteškoće, biće normlani izbori”, istakao je Haradinaj.

Kako navodi, moguće je da izlaznost neće biti velika “jer nema dva jaka rivala”.

Zbog toga će, smatra, možda da padne interes glasača za izbore.

Izvor: RTK2, B 92

Comments

Pročitaj još