Ahmeti: Redak slučaj da se slažem s Vučićem, ne očekujem ništa posebno

Vašington — Kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti ocenio da je sastanak Vučića i Tačija dobra prilika da se ponovo pokrene dijalog.

Ahmeti je za Glas Amerike rekao da ne veruje da će taj sastanak biti presedan i dodaje da je, čak i da se pokrenu pregovori, malo verovatno da dogovor bude postignut do kraja godine.

“Ovo je redak slučaj da se slažem s Vučićem u smislu da ne očekujemo ništa posebno da će se desiti, eureka, pa da ćemo rešiti problem koji imamo sada”, rekao je Ahmeti, koji je učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu u Internacionalnom republikanskom institutu u Vašingtonu.

Ipak, nada se da će prvi sastanak posle uvodjenja taksi Prištine na srpsku robu – imati neki rezultat.

“Možda bi bilo dobro da se odblokira dijalog, jer smo već nekoliko meseci u blokadi – od toga što smo na početku godine pričali o rešenju i dogovoru do kraja godine, a onda je došlo do blokade i stvari koje svi znamo i nadamo se da će doći do odblokiranja procesa”, rekao je Ahmeti, koji je i gradonačelnik Prištine.

Veću šansu za deblokadu dijaloga Ahmeti vidi u tome što su domaćini susreta lideri dve najjace zemlje EU – nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a ne Brisel.

Međutim, čak i da pregovori krenu, Ahmeti smatra da je dogovor do kraja godine malo verovatan.

“To više slušamo od Vašingtrona, Brisela, Berlina, Pariza, ali u suštini mi živimo na Balkanu i ja sam pesimista da možemo doći do dogovora ove godine… Što ne znači da ne treba razgovarati”, rekao je Ahmeti.

Izvor B92

Comments