• Početna>
  • Vesti>

Advokat Haljimi o odbrani Rošića, zaštićenom svedoku, detaljima i proširenju istrage

Advokat osumnjičenog Marka Rošića, Mahmut Haljimi, nije dostavio zahtev kosovskog tužilaštva za produžetak pritvora dvojici osumnjičenih Srba, srpskim organima, koji su javnosti prethodnih dana pokazali Aleksandar Vučić i Marko Đurić, ali ne isključuje mogućnost da je to učinio neko od njegovih kolega. Srpski zvaničnici su ovaj papir predstavili javnosti kao dokaz dobijen upravo od jednog od advokata dvojice osumnjičenih da im se pritvor produžava zbog svedočenja Rade Trajković. Na inicijativu advokata i porodice Rošić, Mahmut Haljimi dao je intervju za KoSSev. Tvrdi da Marko Rošić nije kriv. Iz zatvora u Gnjilanu gde štrajkuje glađu, traži premeštaj u Kosovsku Mitrovicu. Navodi da se osnovana sumnja na njegovog branjenika oslanja pre svega na iskaz Ivanovićevog brata – Miroslava Ivanovića u kojem je on izneo navode da ga je Rošić navodno pratio. Haljimi je potvrdio i da postoji zaštićeni svedok u slučaju ubistva Ivanovića, ali da on nije povezan za slučajem njegovog branjenika, kao i to da je istraga proširena na Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića.

Marko Rošić, koji je jedan od šest do sada osumnjičenih za umešanost u (pomaganje) ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, nalazi se u pritvoru od 23. novembra prošle godine. Tada je iznenadnom akcijom specijalnih jedinica Kosovske policije u ranim jutarnjim satima uhapšeno troje Srba osumnjičenih za učešće u ovom ubistvu. Pored Rošića, tada su uhapšeni i Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, dok je kao četvrti osumnjičeni označen i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić. U pritvoru je, danas, pored Rošića, još samo Nedeljko Spasojević.

Mahmut Haljimi, sa kojim smo razgovarali telefonom, kaže da do danas nije poznato za koje se radnje, njegov branjenik konkretno tereti.

„Već pet meseci se nalazi u pritvoru bez saznanja za šta se tačno sumnjiči. Specijalno tužilaštvo Kosova za sve ovo vreme nije uspelo da obezbedi nijedan dokaz koji potkrepljuje sumnju da je moj branjenik povezan sa ovim slučajem“, kaže Haljimi.

Protiv Rošića samo indicije, ne i dokazi

Osnovana sumnja na Rošića, prema njegovim rečima, oslanja se najviše “na izjavu brata sada pokojnog Ivanovića koji je u svom iskazu rekao da je video da ga je navodno pratio”.

„Tvrdnje gospodina M. Ivanovića, na koje se oslanja zahtev, odnosno istraga tužioca, nisu dokazi, to su samo indicije i na osnovu indicija ne može niko da odluči da protiv nekoga pokrene postupak“, smatra Haljimi.

Na pitanje da li su im predočeni dokazi koje tužilaštvo poseduje, Rošićev advokat navodi da u spisima predmeta ne postoji nijedan dokaz protiv njegovog klijenta.

Sa druge strane, pored izjave Miroslava Ivanovića, u džepu ubijenog Olivera Ivanovića, kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, pronađeno je parče papira na kome je bio napisan registarski broj vozila u vlasništvu Rošićeve porodice.

Haljimi naglašava da je navodni papir pronađen na samom početku, kada je pokrenuta istraga, ali navodi da se „ne zna kojim putem i kako je došao u proceduru“.

„Prvi put u mom životu srećem nešto tako, da se neko optužuje na osnovu nekog dokaza koji uopšte nema smisla,“ smatra on.

Pored parčeta papira, u telefonu Olivera Ivanovića pronađene su, međutim, i fotografije Rošićevog vozila. Haljimi kaže sa druge strane da te fotografije “ne pokazuju nikakvu vezu u pravcu sumnji koje se njegovom klijentu stavljaju na teret“.

Advokat nam je u razgovoru, citirao i izjavu Marka Rošića, koju je on dao tužilaštvu kao odgovor na sumnje zbog čega su se fotografije njegovog vozila našle u telefonu Olivera Ivanovića.

U ovom delu razgovora Haljimi je naglasio da se čitava dosadašnja istraga svela na samo jednu „indiciju“ – svedočenje brata Olivera Ivanovića:

„Sve pretenzije tužilaštva u slučaju protiv Marka Rošića svode se na to da je moj branjenik bio u nekoj vezi sa onom grupom za koju se sumnja da je učestvovala u ubistvu. Izjava brata Olivera Ivanovića ostaje jedina indicija da je moj branjenik povezan sa ovim slučajem“.

Proširenje istrage – i dalje nejasno šta se kome stavlja na teret

Februara, kada je Rošiću i Spasojeviću po drugi put produžen pritvor, saopšteno je da je protiv trojice osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića – Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Milana Radoičića, istraga proširena na još osam krivičnih dela, među kojima su organizovani kriminal, krijumčarenje droge, teško ubistvo, napad na osoblje UN i nanošenje teških telesnih povreda.

Do sada je u javnosti ostalo nejasno ipak, koje konkretno krivično delo se pojedinačno osumnjičenima stavlja na teret.

To i danas, ni Haljimi ne zna. Sem najave tužioca, „ništa konkretno nije preduzeto“, kaže.

„Tužilac je rekao tada da je policija Kosova, jedinica za organizovani kriminal, u međuvremenu dostavila tužilaštvu izveštaj iz kojeg se vidi da su i Marko Rošić i svi ostali umešani i u druga krivična dela, kao što je napad na lica zaštićena međunarodnim pravom, i to je to. Nema ničeg drugog poput toga da je tužilac najavio pokretanje nove istrage ili najavio prikupljanje novih dokaza za potkrepljivanje ovih sumnji“.

Treće produženje pritvora – „neosnovano i prekršena procedura“

Rošiću i Spasojeviću, koji su u pritvoru od novembra prošle godine, pritvor je po treći put produžen u ponedeljak, 23. aprila, a Haljimi navodi razloge za, kako tvrdi, neosnovanost ovih odluka.

„Tužilaštvo pre svega nije došlo ni do kakvog konkretnog napretka u istrazi, niti je obezbedilo dokaze za svoje tvrdnje“, kaže.

Štaviše, kao poseban razlog za neosnovanost produženja pritvora, Haljimi vidi to da ni zahtev za produžetak, kao ni odluka o istom, ni jednom u ova tri slučaja nisu se razlikovala ni u čemu.

„Nijedno slovo nit je oduzeto, nit je skinuto“, kaže Haljimi.

Tužilac je umesto toga bio dužan da u svom zahtevu za produženje pritvora naglasi šta je sve urađeno za proteklih pet meseci i koje dokaze je uspeo da prikupi, a kojima bi se potkrepili navodi tužilaštva da je Rošić „učesnik ili u neku ruku izvršilac dela“.

„A to nije učinjeno“, dodaje.

Tvrdi takođe da je došlo i do kršenja zakonske procedure. Odluka o produžetku doneta je istog dana kada je advokatima Rošića i Spasojevića taj zahtev dostavljen kako bi dali svoj odgovor na zahtev tužioca. Po njegovim rečima, sud ne samo da je doneo odluku bez razmatranja odgovora odbrane, nego nije ni ispoštovao zakonska pravila koja ostavljaju odbrani rok od tri dana da odgovori na zahtev tužioca:

Zbog svega ovog Haljimi je u sredu predao žalbu na rešenje o produženju pritvora Apelacionom sudu u Prištini i zahtev za zaštitu zakonitosti.

„To je pre svega zato što je moj klijent već pet meseci pritvoren, bez saznanja zašto i zbog čega je osumnjičen“ – naglasio je, a obratiće se i Ombudsmanu.

Haljimi nije dostavio zahtev kosovskog tužilaštva srpskim organima

Direktor Kancelarije za KiM koji je sadržaj ovog dokumenta objavio i javno na društvenim mrežama, rekao je u Pravom uglu na RTV Vojvodina da je taj dokument srpskim organima dostavio branilac dvojice osumnjičenih, a da je njemu taj zahtev dostavilo kosovsko tužilaštvo. Nije imenovao i koji branilac.

Haljimi to poriče, kada je on u pitanju:

„Ne, ni slučajno, možda je ovaj kolega, ja nisam dostavio nikome. Neki novinari, zvali su me jednom, rekao sam im da se iskreno izvinjavam ali za sve one dokaze koje tužilac ima, odnosno koji pripadaju tužilaštvu, jedino možete da se obratite tužilaštvu i oni će da vam daju odgovore“.

Naglasio je da on kao advokat to ne radi i da ne ulazi, kako kaže, „u ingerencije koje mu ne pripadaju“.

Štrajk glađu

Marko Rošić se trenutno nalazi u zatvoru u Gnjilanu. Rošić nema velike primedbe oko tretmana u zatvoru, na rad ili ponašanje osoblja, ali je zatražio premeštaj u Kosovsku Mitrovicu.

„Tu i tamo ima nekih, oko ponašanja određenih lica tamo, i ja sam preduzeo mere, odmah sam otišao kod upravnika zatvora i mislim da su to rešili“, dao je i detalje o trenutnom stanju svog branjenika.

Iako su zahtev za premeštaj podneli pre tri nedelje, još uvek nisu dobili nikakav odgovor. Upravo je ovo bio razlog zbog kojeg je, kako je HaLjimi potvrdio, Marko Rošić započeo štrajk glađu od ovog ponedeljka.

„Zdravstveno stanje Rošića, za sada je dobro, a kako mu je – kako može da bude čoveku u zatvoru“, odgovorio je na naše pitanje.

Optužnica?

Haljimi ne veruje da tužilaštvo ima dokaze za podizanje optužnice protiv Rošića.

„Čvrsto verujem da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili sumnju da je on na bilo koji način umešan u izvršenje dela“, decidan je bio Mahmut Haljimi.

Srpski političar sa Severa Kosova Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018, u ranim jutarnjim časovima ispred dvorišta svojih kancelarija u centru Kosovske Mitrovice, kada je odlazio na posao. Do danas nije podignuta nijedna optužnica i ne zna se počinilac, kao ni nalogodavac.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još