• Početna>
  • Vesti>

Prvi đački “Vaskršnji vašar” u Kosovskoj Mitrovici – od jagnjeta do Munkovog “Krika”

Prvi „Vaskršnji vašar“ održan je danas u školskom dvorištu OŠ „Sveti Sava“. Đaci ove obrazovne ustanove potrudili su se da povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, prirede izložbu oslikanih jaja i tematski prigodnih  dekoracija – cveća, zeka, jaganjaca, korpica. Izložba je bila prodajnog karaktera.

Istovremeno, izveden je i program u kome su učestvovali školski hor i recitatori.

Srećan predstojeći praznik, deci je poželeo direktor škole Milorad Jovanović.

„U Vaskršnjoj nedelji, probali smo da napravimo po prvi put Vaskršnji vašar. Ova slika govori da smo u tome uspeli. Deca sa nastavnicima su pokušala da obeleže Vaskrs na pravi način“ rekao je Jovanović i zahvalio organima lokalne samouprave i kulturnim ustanovama na podršci.

Ispred Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Smiljana Despotović Vuletić pozdravila je decu i pohvalila njihov trud.

„Pre svega da pohvalim trud i kreativnost ove dece i koji su se potrudila za ovu priliku da naprave nešto za ovaj njihov prvenac i ja se nadam da ćete to poštovati i kupiti ponešto“ rekla je Vuletić.

Deca su bila  veoma maštovita i beskrajno inspirisana praznikom Vaskrsenja.

Luka Todorović  je povezao  verske motive sa visokom umetnošću pa je uz pomoć bake, napravio svojevrsnu repliku Munkovog „Krika“.

„Poenta je da to ne bude nešto što je tek tako kupljeno i preprodato, nego da se mi potrudimo da nešto napravimo i to što bolje prodamo“ kaže Luka i dodaje da će u dogovoru sa drugarima iz odeljenja, prikupljeni novac dati u humanitarne svrhe.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još