• Početna>
  • Vesti>

Dan studenata PU: Studenti – stub opstanka i baza intelektualnog razvoja na Kosovu

Svečanom akademijom danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen 23. april – Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Čestitajući studentima njihov dan, student prorektor Nemanja Biševac podsetio je na aktivno angažovanje ove populacije u datim političkim okolnostima koje su na ovom prostoru specifične i komplikovane. On je istakao aktivno učestvovanje studenata u protestima protiv taksi od 100% koje je Priština uvela na srpsku robu kao i uspešno višegodišnje sabotiranje Prištine da tamošnji univerzitet učlani u Evropsku studentsku uniju.

„.Naši studenti su u proteklih šest meseci više vremena proveli na protestima nego u klupama i amfiteatrima. I nije nam žao zbog toga. Uvek smo se i uvek ćemo se odazivati kada nas naša majka Srbija pozove u pomoć. Mi studenti ovog Univerziteta, pored kvalitetnog znanja koje stičemo, učimo još jednu životnu školu koja se jedino na Kosovu i Metohiji može naučiti, a na kojoj nam zavide kolege sa svih ostalih univerziteta“ poručio je Biševac.

Prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Tatjana Novaković je naglasila da je ova prosvetna institucija „stub opstanka i baza intelektualnog razvoja na Kosovu“ te da bi to bilo nemoguće bez podrške Ministarstva prosvete i Kancelarije na Kosovo i Metohiju.

„Sa svojih 10 fakulteta, 107 akreditovanih programa, preko 8000 aktivnih studenata i 1180 zaposlenih, ravopravni smo član  Konferencije Univerziteta Republike Srbije Evropske univerzitetske asocijacije“ istakla je Novaković.

Ona je studentima poručila da   znanje koje ovde stiču, treba da im posluži za izgradnju bolje budućnosti koja će, kako je izrazila nadu, biti upravo na prostoru Kosova i Metohije.

Ispred Vlade Republike Srbije Dan studenata PU čestitao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev. Na početku izlaganja on je studentima preneo čestitke direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Kozarev je još jednom najavio novi inesticioni ciklus na Kosovu i Metohiji koji podrazumeva i izgradnju nove zgrade Univerziteta, nove slušaone, učila i sveukupno poboljšanje uslova u kojima studenti žive i rade.

„Svi vi od Mitrovice činite svetski  grad i stavljate naše Kosovo i Metohiju  na akademsku mapu sveta“ poručio je Kozarev.

Studentima je  njihov dan čestitao i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

„Vi ste nosioci budućnosti i hvala vam što ste odlučili da baš ovde stičete svoja znanja  iz raznih oblasti i iz one najvažnije – kako se voli, čuva i brani naša otadžbina“ rekao je Rakić.

Sećanja na vreme kada se studentska organizacija na ovom Univerzitetau tek uspostavljala, sa sadašnjim studentima je podelio Sergej Zaporožac, prvi predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini koji je bio veliki borac za formiranje ove organizacije, što se i desilo 2006. godine.

Na akademiji je pročitano pismo predsednika SKONUS-a Milana Savića koji je bio sprečen da lično prisustvuje obeležavanju ovog dana.

Tradicionalno, i ove godine zahvalnice su uručene najboljim studentima svih deset fakulteta Univerziteta.

Obeležavanje Dana studenata PU nastavlja se večeras u Mitroviačkom dvoru, gde će u 20h biti izvedena predstava „Hor bečkih dečaka“ sa Irfanom Mensurom, Peletom Petrovićem i Bodom Ninkovićem u  ulogama. Izvođenje predstave Studentski parlament je organizovao u saradnji sa Studentskim centrom Priština – Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još