• Početna>
  • Vesti>

Izložba skulptura Jelene Božović Đorđević na Fakultetu umetnosti

Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizuje izložbu skulptura Jelene Božović Đorđević u sredu (24. april) sa početkom u 19 časova.

Postavka će biti izložena do 8. maja u Galeriji Fakulteta umetnosti.

Na izložbi skulptura “Eho“ Jelene Božović Đorđević biće predstavljeni portreti srpskih i svetskih ličnosti koje su obeležile kulturno-umetničku scenu savremenog sveta: Danilo Kiš, Ivo Andrić, Miroslav-Mika Antić, Mića Popović, Džim Morison, Dejvid Bovi, Lucijan Frojd i drugi.

Tema i motiv portretisanja baš ovih ličnosti postura su Jeleninog referentnog okvira i odnosa prema njihovom i svom stvaralaštvu.

Umetničko majstorstvo ove mlade vajarke i virtuoznost modelacije stoje u drugom planu u odnosu na tanane fluide slobodnih asocijacija koji u vibrirajućem ritmu rasprskavaju iz ovih gipsanih i poliesterskih portreta. Oni mogu da se opišu i metaforom K.G.Junga „naseljena unutrašnjost“. Gledamo lica, pogled putuje po ekspresivno modelovanoj formi oblika, ali kao da to nije primarno viđenju, postoji neobično stanje potrebe za prodiranjem iza površine i materijala, kao da je tek tamo iza, unutra, nastanjeni svet koji vrvi od emocija, strasti, nezamislivih iznenađenja i doživljaja.

Jelena Božović Đorđević (Beograd, 1983) završila je Školu za dizajn u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu na odseku primenjeno vajarstvo. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na FPU. Kao saradnik u nastavi na FPU, na katedri za primenjeno vajarstvo, bila je angažovana u periodu 2014 – 2017. Izlagala je na pet samostalnih i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i autor nekoliko skulptura u prostoru i arhitekturi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još