Veselji pisao Kongresu SAD o “zločinima protiv čovečnosti” Srbije na Kosovu

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, poslao je pismo Kongresu SAD o navodnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu tokom sukoba 1998-1999. godine.

Pismo je prvo poslato predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsedniku Odbora za spoljne poslove američkog Kongresa, Eliotu Engelu, a biće poslato i svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu.

U ovom pismu koje će biti poslato svim parlamentima prijateljskih zemalja, kao i Evropskom parlamentu, predsednik,Kadri Veselji je pomenuo brojne masakre i brojne zločine koje je, kako se navodi, Srbija počinila na Kosovu.

“Međunarodno je poznato da su u brutalnom režimu Slobodana Miloševića Albanci na Kosovu bili žrtve i meta sistematskog nasilja. Prema tome, oko milion Kosovara, više od polovine stanovništva, bili su primorani da napuste Kosovo, a pola miliona bilo je raseljeno unutar zemlje. Ukupno, oko 90% albanskog stanovništva postali su izbeglice ili raseljena lica. 13,535 je ubijeno. Među njima je bilo 1230 dece, uključujući bebe i drugu malu decu”, navedeno je između ostalog u pismu Veselija.

On je takođe pomenuo nerešenu sudbinu hiljade nestalih osoba.

“Tokom deset godina postojanja, Kosovo je pokazalo da je mirna zemlja i da aktivno traži pozitivne odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju. Međutim, moram reći da treba učiniti mnogo da bi se omogućilo poboljšanje, a deo pobošljanja je i prihvatanje istine“, takođe se navodi u pismu.

Veselji je ovim pismom pozvao sve zemlje da donesu rezoluciju kojom se potvrđuje istina o srpskim zločinima na Kosovu.

„U ime Skupštine Kosova, želeo bih da pozovem Vas i Vaše kolege da omogućite formalno priznanje istorijske nepravde koja je učinjena protiv mog naroda. To se može učiniti kroz rezoluciju kojom se pokazuju i osuđuju zločini protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u Veselijevom pismu.

Izvor RTK2/RAdio Kontakt Plus

Comments