Brnabić: Srbija je zemlja koja se pita, ne očekujem da nam serviraju rešenje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navodi za “Radio Beograd” da ne očekuje da se na Konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu nađe bilo kakav predlog rešenja za Kosovo i Metohiju jer svi znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja.

Ana Brnabić navodi da je Srbija zemlja koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine svojih građana.

“Mislim da svi naši partneri znaju da Srbija nije zemlja kojoj mogu da se serviraju gotova rešenja. Mislim da je danas potpuno jasno da je Srbija zemlja koja se pita i učestvuje u razgovorima oko sudbine države, njenih građana. Dakle, ne očekujem da naši partneri pokušaju, niti mislim da stvarno imaju nameru da u bilo kom trenutku izađu sa gotovim rešenjem”, navela je Brnabićeva.

Dodaje da je Srbija danas u potpuno drugačijoj poziciji zahvaljujući svojoj politici i upornosti Aleksandra Vučića.

“Srbija ima drugačiji imidž i uživa drugačije poštovanje”, ocenjuje premijerka.

Brnabićeva nije želela da govori o eventualnim kontramerama protiv Prištine zbog takse na srpsku robu.

“Ne bih govorila o konkretnim kontramerama, to je nešto na čemu radi naš tim. Gledaćemo kako na najbolji način da to uradimo. Ja se i dalje nadam da neće biti potrebe za uvođenjem kontramera. Nadam se, možda sam previše naivna ili previše optimista, da će, nakon sastanka u Berlinu, Priština, možda, povući tu odluku o taksama”, navodi premijerka.

Dodaje da je razočarana što i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume.

“Ja jesam razočarana time što je prošlo šest meseci, kao što je prošlo skoro šest godina od Briselskog sporazuma, gde i pored pritiska, pre svega iz Brisela i Vašingtona, Priština ne implementira dogovorene sporazume, ili nastavlja sa necivilizacijskim merama kao što je ova taksa. Sa druge strane, ne čujem ništa osim verbalnih poziva i osuda”, navodi Brnabićeva.

Dodaje da Brisel ima mnogo jače mehanizme da natera Prištinu da poštuje Cefta sporazum.

“Taj mehanizam je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji iz nekog razloga ne koriste. Ja sam razgovarala sa predstavnicima Evropske delegacije u Srbiji i sa nekim ljudima iz Brisela oko toga, ali … oko toga sam svakako razočarana. Mislim da je Brisel, ne samo mogao, nego i morao mnogo odlučnije da nastupi”, ističe premijerka.

Bez nastavka dijaloga dok se ne ukinu takse 

Predsednica Vlade u intervjuu za Prvi program “Radio Beograda” ponavlja da dijalog ne može da se nastavi dok Priština ne povuče odluku o taksi.

“Ta odluka je suprotna zdravom razumu. Suprotna je svemu na čemu je radila EU, pre svega kroz Berlinski proces, koji je inicijativa kancelarke Angele Merkel. Dakle, suprotna je regionalnom ekonomskom, transportnom, infrastrukturnom povezivanju”, ističe Brnabićeva.

Dodaje da se sa partnerima iz EU, godinama radilo na stabilnom regionu ali da su odluke Prištine protiv toga.

“Region koji je stabilniji, jači, koji je bolje integrisan, koji nudi ljudima jednu drugačiju perpsektivu i drugačiju budućnost. Ove odluke Prištine su protiv svega toga”, ocenjuje premijerka.

Dodaje da Beograd ni u najtežim trenucima, nikada nije prekidao privrednu saradnju.

“Mislim da je stvarno minimum svakog minimuma, crvena linija, da se odluka o tim necivilizacijskim merama povuče i da se onda nastavi dijalog”, navodi Brnabićeva.

Ugovori mrtvo slovo na papiru 

Ističe i da je u jednom trenutku razmatrana mogućnost međunarodne arbitraže.

“Mi imamo potpisan Cefta sporazum. Sporazum je od strane Prištine potpisan kao Unmik Kosovo. Mi smo razmišljali da li da idemo na međunarodnu arbitražu. Ali ako idete na međunarodnu arbitražu, kada smo razgovarali sa Unmikom – oni su se proglasili nenadležnim za to. Onda vi vidite da stvarno dolazite u jednu situaciju gde ti ugovori ništa ne važe. Oni su jedno mrtvo slovo na papiru. Vi nemate s kim da idete na tu arbitražu, Unmik je nenadležan, Brisel ne želi da poštuje sopstveni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, ističe premijerka.

Dodaje da Beograd želi da ostane tolerantan ali da je pitanje vremena dokle to može da ostane. 

“I onda se nalazimo sami u situaciji u kojoj želimo da se ponašamo civilizovano, želimo da ne prenagljujemo u potezima, da pokažemo da smo i tolerantni i odgovorni i predvidivi. Međutim, čini mi se da nam ništa drugo neće ostati na raspolaganju osim kontramera”, zaključila je Brnabićeva.

Izvor: RTS / Radio Beograd

Comments