AAK bez kandidata na izborima na severu Kosova

Iako je nakon odluke o raspisivanju vanrednih lokalnih izbora u opštinama na Severu Kosova premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao sve političke subjekte da na njima učestvuju, njegova partija Alijansa za budućnost Kosova (AAK) je saopštila da neće imati kandidate za gradonačelnika, prenosi Koha.

„Nakon konsultacija sa predstavnicima naših ogranaka u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, AAK je odlučila da nema kandidata na ovim izborima i njeni birači će biti potpuno slobodni da podrže najbolje kandidate, bez obzira na njihovu političku partiju“, navodi se u saopštenju AAK.

Jedina stranka koja je do sada Centralnoj izbornoj komisiji prijavila kandidata za vanredne izbore za gradonačelnike četiri severne opštine zakazane za 19. maj je Demokratska partija Kosova (PDK). PDK je pre par dana najavila da će ova partija imati kandidate za gradonačelnika u sve četiri opštine na Severu, a za sada je poznato samo ime kandidatkinje PDK za gradonačelnicu Severne Mitrovice – Gonđe Čauši.

Što se srpskih predstavnika tiče, osim potvrde Srpske liste da će izaći na izbore, većina drugih registrovanih građanskih inicijativa i političkih partija se nisu izjašnjavale. Izuzetak čine Narodni pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ i Narodna pravda iz Leposavića koji su javno rekli da na predstojećim izborima neće učestvovati zbog činjenice da su dva kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice ubijena.

Podsećamo, sutra ističe rok za prijavu kandidature za gradonačelnike u četiri opštine na Severu Kosova, pa će konačna lista kandidata biti poznata sutra u ponoć.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još