• Početna>
  • Vesti>

Bezbednosna situacija glavna tema prve sednice SO S. Mitrovica u 2019.

Na prvoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica u 2019. godini odbornici su govorili o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u Kosovskoj Mitrovici, koja je prema njihovim ocenama ostala pod kontrolom zahvaljujući prisebnosti lokalnog rukovodstva i građana, usled novonastalih okolnosti tj. nakon uvođenja taksi od 100% na srpsku robu.

Na današnjoj sednici, većinom glasova odlučeno je da dosadašnjeg poslanika GI SDP Marka Jakšića zameni Igor Rajičić takođe iz ove političke opcije.

Umesto ubijenog Ivanovića, na odborničko mesto došao je Dušan Milunović.

Odbornik Srpske liste Ivan Zaporožac rekao je da je hapšenje građana srpske nacionalnosti zajedno sa uvođenjem taksi od 100% na srpsku robu dovelo narod u veoma tešku i komplikovanu situaciju.

On se osvrnuo na činjenicu da je bezbednost narušena  ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića i da nikada nije bilo sporno da se Srpska lista zalaže za ubrzanje istrage i pronalaženje počinioca.

“Mi se samo ne slažemo sa tim da se ova nesreća upotrebljava u političke svrhe i da se manipuliše ovim nesrećnim slučajem. Ono što mi zahtevamo je da se što pre oslobode svi  neosnovano optuženi i ponavljam- da se što pre pronađu nalogodavci. To tražimo od policije i međunarodnih faktora” istakao je Zaporožac.

Odbornica iz redova GI SDP Ksenija Božović podsetila je da se danas navršilo 15 meseci od  ubistva lidera ove stranke Olivera Ivanovića a da do danas nadležni organi ništa nisu konkretno preduzeli.

“Osim političkih govora koje slušamo, tako ne možemo da rešimo problem i nađemo ubicu. Drago mi je što se Srpska lista složila sa nama” rekla je Božović.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji, Božović je podvukla da je ista zabrinjavajuća i  i izrazila žaljenje što sednici nije prisustvovao niko iz bezbednosnih struktura.te da se građani osećaju nebezbedno.

“Mi sa ovog mesta možemo da poručimo kosovskoj policiji da ozbiljno shvati posao koji radi od lokalnog do centralnog nivoa” poručila je Božović.

Odbornik  Srpske liste Nemanja Biševac rekao je u svom obraćanju odbornicima a povodom predstojećih izbora za gradonačelnika,  da sapekluje na sve strane da izbori proteknu bez tenzija.

“Zamolio bih sve političke subjekte i predstavnike da ne podižu dodatno tenzije jer će građani 19. maja sami izabrati ono što misle da je najbolje za njih” rekao je Biševac.

Na sednici je između ostalog bilo reči i o otežanom vodosnabdevanju severnog dela grada i okoline.

Odbornik Srpske liste Miodrag Ralić koji je ujedno i direktor JP Vodovod –Ibar podsetio je da vodosnabdevanje u potpunosti zavisi od vodovoda u južnom delu grada i da radnici JP Vodovod- Ibar još od 1999. godine nemaju pristup niti fabrici vode, niti vodovodu u južnom delu grada.

“U poslednje dve, tri godine od kako je napravljena nova fabrika vode, imamo manje problema a u većini slučajeva razlog je neplaćanje računa. Nemamo obaveštenja o tome kada će isključiti vodu. Tako je ova dva tri dana, međutim nakon političkih dogovora, propušta se voda” rekao je Ralić.

Sednice skupštine optšina na severu Kosova i Metohije nisu održavane od Novembra prošle 2018. godine, kada su prištinske institucije donele odluku o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još