• Početna>
  • Vesti>

Još uvek bez kandidata za gradonačelnike na severu Kosova

Još tri dana ostala su za prijavljivanje kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu. Iz Centralne izborne komisije Kosova potvrda da još uvek nijedan politički subjekt nije prijavljen za izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića. To što nisu, ne znači i da neće. 

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić kaže da će Srpska lista u narednim danima predati listu sa kandidatima za sve četiri opštine na severu Kosova, kako bi, kako kaže, sačuvali slobodu i onemogućili da Priština postavi nekog Albanca ili neku marionetu iz srpskog naroda. 

„Kao što smo i najavili nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Srbi neće dozvoliti da uspe namera Prištine da preuzme od Srba upravljanje opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova. Sa druge strane, nećemo dozvoliti ni da se prekine ta nit koja spaja i koja drži život Srba na prostoru KiM između Beograda i ovog prostora. Takođe, nećemo dozvoliti da neke marionete iz srpskog naroda budu postavljene da upravljaju ovim opštinama i koje će apsolutno raditi u korist Prištine.“

Simić je uveren da će Srpska lista na ovim izborima odneti ubedljivu pobedu. 

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice, četiri godine unazad prati izborne procese na Kosovu. Dušan Radaković, izvršni direktor NVO ACDC, smatra da će predstojeći izbori na severu biti bolje oranizovani nego prethodni. 

“Očekujemo da će ovi izbori biti sigurno bolje organizovani za razliku od prethodnih. Ne očekuje se veliki broj kandidata, znamo da će neke partije bojkotovati izbore. Očekujemo da će Srpska lista imati kandidate u sve četiri opštine, ali se ne bih iznenadio da ima više kandidata albanskih partija, u Mitrovici sigurno jedna, ako ne i više partija.”

Građani kažu da su izbori najavljeni za sredinu maja, za njih značajni. 

„Znate šta, važno je da mi imamo svog čoveka koji će da nas čuva i da imamo kome da se obratimo“, kaže anketirana sugrađanka.

„Izlazak je obavezan. Ako ste već sprovode izbori, onda treba narod da izađe i glasa za svog predstavnika“, kaže drugi anketirani.

„Pa valjda su značajni… Kad smo ostali tu gde jesmo, moramo da imamo nekoga da nas vodi“, kaže anketirana Mitrovčanka.

Predviđeno je da će se potvrđivanje i objavljivanje kandidata za čelnike četiri opštine na severu Kosova obaviti sledećeg ponedeljka. 

CIK je odlučio da se izborna kampanja organizuje od 13. do 17 maja.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još