• Početna>
  • Vesti>

Han o Kosovu: Razmena teritorije mogla bi da bude poslednji deo veće slagalice

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, izjavio je da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude deo pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.

U razgovoru za Vašington post, tokom nedavne posete SAD, Han je izrazio nadu da će rešenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rešavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da “jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava”.

“U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, poslednji delić veće slagalice…Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona”, rekao je Han.

Prema rečima evrokomesara, politički sporazum na uštrb drugih bio ni neprihvatljiv za EU.

Povodom ocena da bi povlačenje SAD sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi Vašington post, ponudio drugačiji pristup.

“To je neka vrsta lagalnog vraćanja u normalu”, rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmene region obavlja sa zemljama EU. Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

“SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije… Situacija se promenila… Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba izmedju Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog”, rekao je Han za Vašington post.

On je rekao da je tokom i neposredno posle ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel, bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije.

SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona, ali verujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je.

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još