Susret Hana i Tačija priprema pred sastanak u Berlinu

Nakon što je objavljeno da će se predsednik Kosova Hašim Tači u ponedeljak u Briselu sastati sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, u Beogradu i Prištini su navedene različite teme ovog sastanka. Beogradski mediji prenose da će Tači i Han razgovarati o taksi, dok je iz Tačijevog kabineta rečeno da će na sastanku sa evropskim komesarom biti reči o viznoj liberalizaciji i evropskom putu Kosova.

Predsednik Tači nije nadležan za taksu, dok s druge strane dalji proces vizne liberalizacije za građane Kosova ne zavisi od komesara Hana, tako da je ovo više politički, nego sastanak koji bi doneo neke rezultate, smatra profesor evropskog prava Avni Mazreku.

„Pitanja vizne liberalizacije i takse ne potpadaju pod nadležnost ove dve institucije, Komsije za proširenje EU i Tačijeve kancelarije. Mislim da je ovo samo politička koncepcija u cilju stvaranja vesti, jer obe strane do sada nisu uspele da omoguće bilo kakav napredak u njihovom glavnom zadatku, a to je normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Mazreku.

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica tvrdi da će Tači i Han razgovarati o viznoj liberalizaciji, ali i o taksi, jer je upravo taksa prepreka Kosovu ka daljoj integraciju u EU.

„Mislim da će se razgovarati o svemu.Nemoguće je govoriti o viznoj liberalizaciji a da se pritom ne govori o taksama, pošto su protiv tih taksi i ta ista EU i čitava Međunarodna zajednica i same takse su prepreka za kosovske integracije u EU, tako da će sigurno biti razgovora o tome, ali će to samo biti uvod u sastanak u Berlinu“, dodaje Zubenica.

Da je sastanak evropskog komesara i predsednika Kosova samo priprema za susret u Berlinu slaže se i profesor Mazreku koji smatra da je to poslednji pokušaj Evrope da za ,kako kaže, „evropski problem“ pronađe evropsko rešenje i na taj način izbegne uključivanje Amerike i Rusije. S druge strane, Zubenica navodi da jedino Vašington ima autoritet nad kosovskim političarima i samo on može da utiče na njih da načine kompromis u odnosu sa Srbijom.

Comments

Pročitaj još