• Početna>
  • Vesti>

Priština uskratila pravo Srbima na zdravstvenu zaštitu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je neprihvatljiv i anticivilizacijski postupak Prištine da zabrani vozilu hitne pomoći, koje je trebalo da transportuje pacijenta iz KC Niš, prolazak administrativnog prelaza Merdare.

“Onemogućiti nekome, danas, u 21. veku, pravo na zdravlje, pravo na zdravstvenu zaštitu i lečenje, anticivilizacijski je i krajnje nehuman čin. Univerzalno pravo na zdravlje je jedno od najznačajnijih tekovina moderne civilizacije i uskraćivanje istog ne predstavlja ništa drugo nego još jednu poruku Prištine da su Srbi na Kosovu i Metohiji građani drugog reda, uskraćeni za osnovna ljudska prava”, rekao je Lončar.

On je dodao da se od Prištine ništa drugo i ne može očekivati i još jednom pozvao međunarodnu zajednicu, sve organizacije koje brinu o ljudskim pravima i „lekare bez granica”, Svetsku zdravstvenu organizaciju da reaguju, da jasno i nedvosmisleno stanu u zaštitu prava građana kojima Priština već nekoliko meseci nehumanim postupcima uskraćuje pravo da se leče.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još