Zeri:Predsednica CIK-a iznenađena odlukom o izborima

Predsednik Kosova, Hašim Tači, doneo je odluku o imenovanju i objavljivanju datuma vanrednih izbora za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

U skladu sa ovom odlukom, vanredni izbori za gradonačelnike u ovim opštinama na Kosovu biće održani 19. maja 2019. godine.

Odluka predsednika Tačija iznenada je došla i u samu Centralnu izbornu komisiju – kaže predsednica CIK-a Valjdeta Daka, a prenosi Zeri.

„Danas je predsednik Kosova svojom uredbom raspisao izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu i ovi izbori će biti održani 19. maja ove godine. CIK je zakazao ovaj sastanak da bi doneo odluke ubrzo nakon što su ovi izbori raspisani prevremeno. Znamo da su te odluke donete bez prosleđivanja članovima CIK-a. Izbori su danas raspisani i ne znamo kako su raspisani“, navela je Daka.

Na sastanku CIK-a, Daka je takođe najavila datume početka i okončanja predizbornih procesa. Prema njenim rečima, aktivnosti političkih subjekata biće započete 8. aprila i završiće se 19, a izborna kampanja počinje 13. maja i završava se 17.

„Rok za izborne aktivnosti počinje 13. maja i završava se 17. maja. Rok za prijavu političkih subjekata počinje 8. aprila i završava se 19. aprila. Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata će početi 9 aprila i završiće se 18 aprila. Imenovanje opštinskih izbornih komisija počinje 15. aprila. Potvrđivanje biračkih spiskova biće obavljeno 13. maja, dok će biračka mesta biti objavljena 9. maja.

Članovi CIK-a radiće sa produženim radnim vremenom od 8:00 do 18:00.

Izvor: Zeri,Kossev

Comments