Veselji: EU da reaguje na provokacije iz Beograda

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji poziva Evropsku uniju da reaguje na “provokacije” koje dolaze iz Beograda i od predsednika Aleksandra Vučića, a povodom smene ministra javne uprave u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića.

Kadri Veselji je na Fejsbuku napisao da Priština neće dozvoliti da se Kosovo koristi kao sredstvo za ostanak na vlasti nekoga u Srbiji.

“Evropska unija mora da reaguje na ove provokacije. Kosovske institucije će nastaviti da rade na integraciji Srba na Kosovu, ali mi nećemo sarađivati sa onima koji šire mržnju i strah”, napisao je Veselji.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je Todosijevića zbog, kako je naveo, negiranja masakra u Račku i širenja govora mržnje.

Veselji, kao i Haradinaj, smatra da je reč o govoru mržnje Todosijevića i tvrdi da takve provokacije dolaze od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i stvaraju tenzije na kosovskoj teritoriji i u čitavom regionu.

Enver Hodžaj, zamenik kosovskog premijera, takođe je reagovao na poruku Todosijevića, ocenivši da je ona “cinična i politički licemerna” i pod uticajem Vlade Srbije.

“Ko god širi takve šovinističke diskurse, a ne vidi žrtve masakra u Račku kao ljude u punom smislu te reči, nema mesta u vladi i institucijama Kosova”, napisao je Hodžaj.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još