• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Između velike Albanije i okupirane Srbije” u Gračanici

Dom kulture Gračanica i Srpski kulturni centar u Prištini organizuju promociju knjige ,,Između Velike Albanije i okupirane Srbije.
Promocija će biti održana sutra u 12 časova u Domu kulture Gračanica.

Monografija „Između Velike Albanije i okupirane Srbije. Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1944)“, prati politička, vojna i društveno-socijalna dešavanja na teritorijalno-administrativnoj, ali i versko-etničkoj tromeđi „Nedićeve“ Srbije, „Velike Albanije“ i Guvernatorata Crne Gore. Iako je u pitanju relativno uzak prostor (Novi Pazar, Tutin, Kosovska Mitrovica, Rožaje i Raška) preko njega se prelamaju svi ključni procesi koji su prožimali južne delove Srbije tokom njene okupacije u Drugom svetskom ratu. Ovde mislimo na prostore Stare Raške i Kosova i Metohije. Autor stoga, registruje i precizno analizira procese poput: etničkog čišćenja Srba, stvaranja i širenja „Velike Albanije“, bratoubilačkog rata na verskoj osnovi između hrišćana i muslimana, odnosno na ideološkoj, između četnika i partizana, suprotstavljenih interesa Italije i Nemačke u ovom delu Balkana, totalnu kolaboraciju muslimana i Albanaca itd. Studija dr Milutina Živkovića je plod dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada u više od 10 arhiva u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji i Albaniji, kao i odabranoj naučnoj literaturi i periodici iz vremena Drugog svetskog rata.

O knjizi će govoriti: dr Ena Mirković, dr Petar Ristanović i autor, moderator tribine biće dr Aleksandar Pavlović naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu Priština/Leposavić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još