• Početna>
  • Vesti>

Konsultacije u Beogradu, pa odluka o učešću na izborima

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Odluku o učešću na izborima donećemo posle konsultacija sa predsednikom Srbije, kaže za RTS potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Kosovski predsednik Hašim Tači raspisao je vanredne izbore za predsednike opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Predsednici tih opština, iz redova Srpske liste, u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Predsednici četiri opštine na severu Kosova iz redova Srpske liste u novembru su podneli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Iz Srpske liste je juče kratko saopšteno da će nastaviti da se bore za interes srpskog naroda na Kosovu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže za RTS da oni nisu klasična politička organizacija već “stožer opstanka i borbe za nacionalne interese Srba na Kosovu i Metohiji”.

Podseća da je Srpska lista odluku na učešću o izborima uvek donosila posle konsultacija sa Vladom i predsednikom Republike Srbije.

“Tako da ćemo i ovog puta imati konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i doneti odluku koja će, pre svega, biti u interesu srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji”, ističe Simić.

Hašim Tači je rekao da je odluku o raspisivanju izbora doneo posle razgovora sa predstavnicima političkih partija. Međutim, Simić napominje da Srpska lista već duže vreme nema kontakte sa vlastima u Prištini koje su, kako kaže, podršku našli u “svojim privatnim Srbima”.

“Odgovor Albanaca na jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji je pokušaj da pronađu one kojima je lični interes ispred nacionalnog i sa kojima je mnogo lakše ‘razgovarati'”, ocenjuje Simić.

Tačijevu odluku da raspiše izbore u Srpskoj listi ocenjuju kao još jednu provokaciju. Ipak, nisu iznenađeni jer, kako kaže Simić, posle svega što se desilo u poslednjih godinu dana, “Srbe na KiM malo šta može da iznenadi”.

Navodi da Srpska lista ima više od 90 odsto podrške srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i samim tim veliku odgovornost prilikom donošenja odluka.

“Činjenica je da ćemo se, kao i uvek do sada rukovoditi interesima običnih ljudi, građana koji ovde žive. Ali, moram da napomenem da u ovoj situciji, kada imamo različita politička previranja, odgovornost nije samo prema Srbima koji ovde žive već prema celokupnom srpskom narodu”, ističe Simić.

Centralna izborna komisija počela je organizaciju vanrednih izbora. Predizborna kampanja počinje 13. i završava se 17. maja. Prijavljivanje političkih subjekata i kandidata počinje danas i završiće se 18. aprila.

Izvor RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još