“Svet moje slike” u Domu kulture Gračanica

Memorijalna izložba Ljubiše Tanaskovića “Svet moje slike”, biće svečano otvorena u Galeriji Doma kulture Gračanica u sredu (10. aprila) u 19 časova.

Ljubiša Tanasković (1942-2017 ), akademski slikar iz Prištine, završio je Fakultet lepih umetnosti u Lionu (Francuska) 1974. godine. U Marseju iste godine dobio je zvanje „specijalista likovne umetnosti“. Magistrirao 1994. godine na Fakultetu umetnosti u Prištini. U likovnim krugovima će ostati upamćen kao dugogodišnji direktor Galerije umetnosti u Prištini, čiji je rad unapredio. Tada su u Prištini organizovane izložbe Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog, Dragana Mojovića, kao i svih značajnih umetnika sa Kosova i Metohije.

Posle progona 2000. uspeo je da u Beogradu delimično nastavi aktivnosti Galerije, na čijem čelu je ostao do svoje iznenadne smrti 2017. godine.

“Rodna Sredska i obližnji Prizren, Obilić, Peć, i Priština, su kao kolevka i neposredno okruženje, ljudima i životom, predelima i bogatom nacionalnom baštinom, za Ljubišu više od onoga što se očima može videti – oni su duboko lična himna večne ljubavi, oni su najdublja misao koja oblikuje i određuje čitavo biće – njegov nacionalni identitet, etičku bazu uverenjima i postojanim stavovima, oni su utkana svetlost i mistična vatra duha, što, transformisano u likovnu azbuku veoma rečito progovara iz Ljubišinih slika, prevashodno onih pejzažnih“ – piše o poetici Tanaskovića, Vesna Todorović, istoričar umetnosti.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još