• Početna>
  • Vesti>

“Donjecka Vratarnica” premijerno u Domu kulture Gračanica

Dom kulture Gračanica premijerno prikazuje dokumentarni film Donjecka Vratarnica, autorke Natalije Batrajeve večeras u 20 časova.

Film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici, koje su se iznenadno našle u epicentru rata u Donbasu.

Film govori o igumaniji Sveto-Iverskog manastira i njenoj pomoćnici, koje su se iznenadno našle u epicentru rata u Donbasu.

Kadrove manastira u cveću i radosnih lica prekidaju reski rafali automata.

Igumanija Mihaila je sadila kupus u bašti, kad je avion napravio prvi nalet i počeo da bombarduje aerodrom, koji se nalazi pored manastira. 

Savremeni kadrovi se smenjuju kadrovima hronike Drugog svetskog rata i gledalac više ne razlikuje ni vreme ni mesto događaja… Srbi, koji napuštaju svoje domove pred dolaskom Nemaca ili žitelji Donbasa?

“Ja sam vaša gošća iz prošlosti. Hoćete da vam kažem vašu budućnost?” – govori junakinja filma i na ekranu se ređaju fotografije Kosova, Južne Osetije, Donjecka.

Za međunarodnu premijeru “Donjecke Vratarnice” – prvog filma Donbaske triologije, nije slučajno izabrana Srbija: put režisera u dokumentaristiku počeo je upravo na Kosovu, oko razrušenog manastira Zočište.

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorkom filma.

Ulaz je slobodan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još