Vesna Mikić: Još nisam dobila rešenje o svojoj smeni

Beograd — Članica Srpske liste Vesna Mikić, koja je nedavno smenjena sa mesta zamenika ministra pravde, kaže da nije dobila pismeno rešenje o tome.

Ona je rekla da je cilj njene smene da se iz kosovskoh institucija izopšte legalno izabrani predstavnici Srba, a za današnju “Politiku” rekla da do sada nije dobila pismeno rešenje o svojoj smeni, iako je od tada prošlo više od deset dana.

Ističe da joj, bez obzira na to što je uredno dolazila na posao, niko nije rekao da je razrešena, iako je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj to napisao na fejsbuk profilu 25. marta.

“Kao razlog za moju smenu naveo je da moj post na Fejsbuku oslikava govor mržnje. Pazite, Haradinaj kao “veliki pobornik ljudskih prava”, ne može da toleriše što sam napisala da je NATO izvršio genocid nad Srbima pre 20 godina. Cilj moje smene je da se iz institucija izopšte legalno izabrani predstavnici Srba”, kaže Mikić koja je po profesiji psiholog.

Ona dodaje da je na funkciji bila godinu i po dana i da je pokušala da se bori za interese Srba.

“Moj posao je bio da zastupam srpsku zajednicu i da se borim za njihovu imovinu koja je uzurpirana od Albanaca. Trudila sam se da dam sve od sebe i pomognem Srbima koji su interno raseljeni. Proces povratka njihove imovine namerno se oteže desetinama godina i sada niko od njih nema prava da poseti svoju kuću i zemlju. U metohijskom delu uzurpirano je više od 90 odsto srpske imovine”, kazala je Mikić.

Na pitanje kakav je položaj srpskog naroda na KiM, ona navodi da je cilj da ostanu tamo gde žive i prkose zakonima koji su na njihovu štetu.

“Reč bojkot ne bi trebalo da postoji u srpskom političkom rečniku na Kosovu. Treba da koristimo sve pogodnosti koje nam kosovski ustav daje, jer za nas bitni zakoni ne mogu da budu usvojeni bez naše saglasnosti. Da smo bili jedinstveni mislim da bi američka ambasada stavila veto na zakon o formiranju kosovske vojske, kao više puta do sada”, stava je Mikićeva.

Na pitanje da li misli da će Priština ukinuti takse na srpsku robu, ona odgovara da je to da Haradinaj prkosi Zapadu priča za malu decu. “Da Zapad, koji im je, kako Albanci kažu, dao nezavisnost, zaista želi da se takse ukinu, političke vodje u Prištini istog dana bi to uradile. Nekome odgovara što su one uvedene, jer oni su, koristeći takse kao štit, usvojili Platformu za pregovore. Pokušavaju da pod tepih stave što nisu ispunili svoju obavezu, formiranje Zajednice srpskih opština”, navodi ona.

Mikić dodaje da to stalno miniraju, jer ukoliko ZSO ne bude u okviru sistema sa zakonskim i izvršnim ovlašćenjima, biće na nivou nevladine organizacije, a to nama, kako kaže, ne treba.

Izvor Tanjug/B92

Comments