• Početna>
  • Vesti>

Hoti o situaciji na severu Kosova: Nema razloga za brigu

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti kaže da na osnovu procene operativnih dnevnih izveštaja sa terena, policija smatra da je situacija na severu Kosova mirna, stabilna i da nema razloga za bilo kakvu brigu.  

“Možemo reći da je bezbednosna situacija mirna, stabilna, nema nekih vanrednih događaja, niti incidenata koji bi u bilo kakvom smislu privukli pažnju javnosti ili ugrozili opštu bezbednost u Mitrovici ili u širem regionu”, tvrdi Hoti.

Izbegavajte odlazak na sever Kosova, osim kada je to neophodno, saveti su predstavnika Britanske ambasade i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova upućenih njihovim državljanima.

U upozorenju se precizira da je u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica “bezbednosna situacija i dalje napeta”.

Za bezbednost na Kosovu zaduženi su Kfor, Euleks i Kosovska policija. Njihove bezbednosne procene, ne podudaraju se sa procenama Nemaca i Britanaca. 

Veroljub Petronić je dobar poznavalac bezbednosnih pitanja. Navodi da su Nemci izdali upozorenje preventivno, nakon što su to učinili Britanci za koje tvrdi da imaju dobre obaveštajne podatke.  

“Ako znaju nešto, trebalo bi da skrenu pažnju drugim obaveštajnim službama u regionu ako se spremaju neki konflikti koji mogu da izazovu destabilizaciju.”

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters kaže pred Senatom SAD da su američki vojnici potrebni na Kosovu. Objašnjava da su vojnici potrebni kako bi odgovorili na “spoljne maligne pretnje” i poručuje da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga. 

Veroljub Petronić smatra da je u interesu SAD-a da budu na Kosovu, sve dotle, kako kaže, dok postoje mogućnosti konflikta i zaštite Kosova i SAD. 

“Postoji uvek mogućnost da dođe do konflikta. Njihova želja je da, kako kažu, spreče ‘maligne pretnje’ – to su rizici novih sukoba na Blakanu, koji mogu biti izazvani nekim novim političkim odlukama i sprečavanje svakako širenja ruskog uticaja na Balkanu.”

Na severu Kosova podsećaju da se na ovom području nije dogodio nijedan nasilni incident, koji je bio usmeren prema stranim ili domaćim  turistima.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još