• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Nikola Tesla – Priča o detinjstvu u OŠ “Sveti Sava”

Promocija knjige “Nikola Tesla – Priča o detinjstvu” održana je u OŠ “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici.

Učenici su prigodnim programom i kazivanjem stihova iz pomenute knjige, oživeli scene iz Teslinog detinjstva.

Direktor OŠ “Sveti Sava” Milorad Jovanović je tom prilikom rekao da su deca kao i omladina, dokaz za ostanak na ovim prostorima.

“Danas smo u prilici da se okupimo ovde i da zajedno pročitamo još jednu lepu knjigu koja je poklon Karić fondacije i našeg prijatelja Bogoljuba Karića. Naša deca su se potrudila da danas budemo radosni i srećni. Živimo u surovim i turbulentnim vremenima i ne znamo šta će se desiti sutra ali ova deca, ova naša mladost, jesu dokaz da ćemo ostati na našoj Svetoj zemlji” rekao je Jovanović.

Direktor Gradske biblioteke “Vuk Karadžić” Milan Mihajlović je deci poželeo bezbrižno odrastanje i Teslinu želju za znanjem.

“Znajte da umetnost postoji, to su ova deca danas pokazala a umetnost je moć, savršenstvo prirode, duhovno značenje jednog naroda. Ovo se zaista uklapa na današnji dan, Međunarodni dan dečije knjige a znamo da je najsjajnija zvezda na srpskom delu neba i uopšte najsjajnija na čitavom nebeskom prostranstvu a to je upravo svetski a naš- Nikola Tesla. Želim da ova knjiga deci bude najlakši korak, da i oni imaju detinjstvo kroz koje će ih upravo voditi ova knjiga ali i koja će im biti najbolji putokaz za odrastanje ali i za njihov budući život” kazao je Mihajlović.

Nakon nastupa školskog hora, đaci prvaci su na poklon dobili po primerak knjige.

Simeon Babić dugogodišnji bibliotekar, obratio se u ime Karić fondacije i istakao da koreni i istorija predaka nikada ne smeju biti zaboravljeni.

“Prošle godine deci sa Kosova i Metohije poklonili smo 5000 ćiriličnih kalendara, ove godine je Tesla na redu – “Priče o detinjstvu Nikole Tesle”. To je znak da sve ovo što se događa u OŠ “Sveti Sava”, kao i u Pečkoj patrijaršiji, je naše – to smo mi.

Jelena Gurdulić ispred Karić fondacije rekla je da je,ako zatreba, fondacija uvek tu uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

“Fondaciji Karić je zaista važno da pomognu, ostanu ovde sa vama, da sačuvaju svoje korene. Ako sutra neko od vas bude “Nikola Tesla” ne sme zaboraviti odakle je i treba da pomogne i narednim generacijama jer ćemo samo tako moći da održimo ovaj divan kontinuitet i jednu veliku radost koju danas osećamo” kazala je Gurdulić. 

Izdavač knjige “Nikola Tesla priča o detinjstvu” je Karić fondacija – Beograd.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još