Norveška: Sporazum ili ozbiljne posledice za Prištinu

Ambasador Norveške na KiM Per Strand Sjastad upozorio je Prištinu da će imati ozbiljne posledice ako ne postigne sporazum sa Beogradom.
 

Per Strand Sjastad je rekao da građani Kosova podržavaju dijalog i da će neuspeh u postizanju sporazuma sa Beogradom imati posledice za Prištinu, što će onemogućiti da bude deo velikih međunarodnih projekata, prenela je Gazeta ekspres.

Norveški ambasador u Prištini je rekao da mnogi vide 2019. kao godinu u kojoj je moguće postići rešenje.

Naveo je da je institut RIDEA sproveo istraživanje intervjuisanjem građana, koje je pokazalo da većina građana podržava dijalog i da je poruka da ljudi žele promenu.

Političke stranke se slažu u vezi sa međusobnim priznanjem, dodao je ambasador i ukazao da u ovom trenutku ne postoji konsenzus.

“Jedna stvar koju treba znati je da svaka opcija ima cenu, a postignuće je kompromis, a neuspeh u postizanju sporazuma je propuštanje prilike da se Kosovo pridruži međunarodnim projektima. Kosovo treba da učini mnogo u reformi zdravstva, obrazovanja…”, rekao je Sjastad.

Inače, Sjastad je danas učestvovao na konferenciji “Žene za dijalog između Kosova i Srbije”, koju je organizovao Istraživački institut za evropske poslove i razvoj (RIDEA), uz podršku Ambasade Norveške u Prištini.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još